Na Brčanskoj malti nije obilježeno stradanje u Tuzlanskoj koloni

19:48, 15.05.2018.
Thumbnail

Na 26. godišnjicu stradanja u Tuzlanskoj koloni, u tom gradu ni svijeća ni bijelih ruža za poginule srpske vojnike. Ulicom kojom se 1992. po dogovoru sa tuzlanskim vlastima, mirno povlačila JNA, danas nisu šetale majke, očevi, sestre ubijenih u koloni. Niko ih se nije ni sjetio.

Ništa danas na Brčanskoj malti nije ukazivalo na stradanje vojnika JNA. Mjesto na kome su se ranijih godina okupljale srpske porodice, ostalo je pusto.

I dalje je neobilježeno. Tuzlaci uglavnom mišljenja da tako i treba da ostane i da srpskim porodicama 15. maja nije mjesto na Brčanskoj malti.

"Mislim da obzirom šta su napravili ne zaslužuju, ipak, po mom mišljenju".

"Da vam kažem nemaju ni potrebe da obilježavaju, i oni su mnogo zla nanijeli, mnogo, mnogo, mnogo, i prema tome nisu zaslužili na ovaj dan da oni slave svoj dan".

"Moje mišljenje da bi se trebalo da dozvoli, moje mišljenje, jer majke su i očevi svuda isti", rekli su stanovnici Tuzle.

Nepostojanje obilježja razlog je što srpske porodce drugu godinu ne dolaze u Tuzlu. Njen prvi čovjek na naše pitanje odgovara da od njih to niko nije tražio.

"Nikada takav jedan zahtjev nismo primili, ako bi se takav zahtjev pojavio on bi bio razmatran u skladu sa procedurom koja se odnosi na bilo koje spomenike i skladu sa regulativom urbanističkom o kojoj odlučuju gradsko vijeće", istakao je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Pokazali smo empatiju prema svim žrtvama. Nije bilo incidenata niti se ko protivio dolasku porodica iz Republike Srpske, dodaje Imamović. Sa ceremonije proslave Dana odbrane grada poručuje i da želi istinu i pomirenje. Za njega i većinu Tuzlaka ona glasi da se Tuzla na današnji dan branila od vatre iz kolone, policija postupila u nužnoj odbrani.