Na Baščaršiji održan skup podrške Dudakoviću

17:12, 04.05.2018.
Thumbnail

Na Baščaršiji u Sarajevu danas je održan skup podrške generalu Armije BiH Atifu Dudakoviću i ostalim pripadnicima Petog korpusa, osumnjičenima za ratni zločin nad srpskim civilima i vojnicima.

Na skupu se, kako prenose federalni mediji, okupilo stotinjak bivših boraca Armije BiH, među kojima je i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH su u petak, 27. aprila, po nalogu Tužilaštva BiH, uhapsili 13 nekadašnjih pripadnika Petog korpusa Armije BiH zbog ratnih zločina nad srpskim stanovništvom, kao i pripadnicima snaga Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna Fikreta Abdića.

Osim Dudakovića, uhapšeni su i Ibrahim Nadarević, nekadašnji komandant 517. brigade Petog korpusa, Safet Salihagić, Ibrahim Šiljdedić, Ekrem Dedić, Adis Zjakić, Samir Solaković, Muharem Alešević, Redžep Zojić, Fatmir Muratović, Said Mujić, Husein Balagić i Ejub Kožnjenić.

Uhapšenima je na teret stavljen zločin protiv čovječnosti, a Dudakoviću i ratni zločin nad civilima. Period za koji se sumnjiče odnosi se na 1994. i 1995. godinu.

Sud BiH je 29. aprila donio odluku da se osumnjičeni brane sa slobode, a izrečene su im mjere zabrane.

(Srna)