Mujanović: Želja mi je da dođe neka nova Raza

07:36, 13.10.2017.
Thumbnail

Razija Mujanović, najbolja košarkašica bivše Jugoslavije, 3 puta proglašavana za najbolju igračicu Evrope, 5 puta osvajala titulu klupskog prvaka Starog kontinenta, govorila je o prijemu u Kuću slavnih, svojoj karijeri, te zašto je nema u Košarkaškom savezu BiH.

- Naravno da mi znači kao i svakom sportisti što bi značilo. Drago mi je što sam ja ušla u Kuću slavnih i pored toga što sam prva igračica sa naših prostora koja je ušla u Kuću slavnih. Prva i jedina žena od svih sportista iz svijeta košarke sam ja jedina - kazala je Mujanović za N1.

Pored Mujanović u Kuću slavnih u generaciji 2017. uvršteni su i Toni Kukoč (Hrvatska), Shaquille O'Neal (SAD), Mickey Berkowitz (Izrael), Pero Cameron (Novi Zeland), Valdis Valters (Latvija).

Uz njih, kao trener je uvršten Dušan Ivković (Srbija) te originalni "Dream Team", američka reprezentacija koja je na Olimpijskim igrama 1992. u Barseloni osvojila zlatnu medalju.

Na prijemu Razija se zahvalila svojim saigračicama i cijelom timu.

- Mislim kako je ovo kolektivan sport. Timski rad je bio veoma bitan jer ja kao pojedinac bez obzira na moj kvalitet - da nisam imala svoje saigračice, kao i naravno dobre trenere, i moju porodicu koja mi je bila podrška tokom moje cijele karijere - sigurno da ne bih mogla napraviti tako velike rezultate - navela je Mujanović.

Nema je u KSBiH

- Problem u svemu tome je recimo što ja nisam nametljiva osoba i nisam navikla da tražim neko svoje mjesto, nego uvijek sam očekivala da će me neko zvati - pojasnila je Mujanović.

O tome da li je bivši generalni sekretar KSBiH Harun Mahmutović tražio novac da je zaposli Razija kaže: "To je bila istina i ja stojim iza toga, ali u ovim momentima ne bih željela da dajem prostora njemu".

Istakla je kako bi bila veoma sretna kada bi se narednih godina pojavila neka nova Raza, kaže kako ni njen početak nije bio lagan, ali da je trudom i zalaganjem i uz dobre trenere postigla uspjeh.