MSU RS: Otvorena izložba posvećena Petru Lubardi

09:25, 16.02.2018.
Thumbnail

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević otvorio je večeras u Muzeju savremene umjetnosti Srpske u Banjaluci izložbu "Petar Lubarda 1907–1974–2017".

Riječ je retrospektivnoj izložbi koja pruža uvid u stvaralaštvo Petra Lubarde, jednog od najznačajnijih predstavnika nacionalne moderne umjetnosti 20. vijeka, od perioda između dva svjetska rata do kraja njegovog života.

Malešević je rekao da je ova značajna izložba, kojom se obilježava 110 godina od rođenja umjetnika Petra Lubarde, rezultat saradnje sa Ministarstvom kulture i informisanja Srbije i Pokrajinskim sekretarijatom za kulturu, javno informisanje i odnose sa vjerskim zajednicama Vojvodine.

"Ovo je samo jedan od događaja u oblasti kulture koji će pratiti tu saradnju u ovoj godini", rekao je Malešević i izrazio zadovoljstvo što je izložba privukla veliki broj ljubitelja likovne umjetnosti.

[caption id="attachment_581771" align="aligncenter" width="820"]Бањалука - изложба "Петар Лубарда 1907–1974–2017" Бањалука - изложба "Петар Лубарда 1907–1974–2017"[/caption]

Izložba se realizuje u saradnji sa Spomen-zbirkom Pavla Beljanskog u Novom Sadu i Kućom legata u Beogradu.

Direktor Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Sarita Vujković rekla je da izložbu čini i Lubardina slika "Stara maslina" iz kolekcije Muzeja.

Ona je podsjetila da je ovo djelo Muzej dobio na poklon od Lubarde nakon katastrofalnog zemljotresa 1969. godine u Banjaluci, kada su brojni umjetnici poklonili svoje radove i na taj način pomogli da ova ustanova kulture dobije početni fundus.

Postavka u Banjaluci obuhvata djela iz kolekcija Kuće legata u Beogradu i Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, slike iz Umjetničke zbirke Srpske akademije nauka i umetnosti, Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci i iz privatne kolekcije, te bogatu arhivsku građu i pojedine dokumente koji se ovom izložbom prvi put predstavljaju publici.

Projekat se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa vjerskim zajednicama Vojvodine, Sekretarijata za kulturu grada Beograda i Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Izložba će biti predstavljena banjalučkoj publici do 13. aprila.

(Srna)