Mrkonjići proslavljaju Svetog Vasilija Ostroškog

20:55, 12.05.2018.
Thumbnail

U kolonama su vjernici danas stizali u Mrkonjiće, rodno selo Svetog Vasilija Ostroškog. Neki su prešli kilometre, neki su hodali pješice a svi sa istim ciljem da se poklone i pomole u crkvi sagrađenoj na temeljima svečeve rodne kuće. Bilo ih je sa svih strana, ipak najviše Hercegovaca. Za svakog vjernika današnji dan ima veliko značenje.

"Puno znači ovaj dan i značio mi je uvijek. Dolje sam se rodila i uvijek sam dolazila".
"Dosta ljudi ovdje dođe i veliki blagoslov primimo svi koji dođemo".
"Ove godine sam došao sa kompletnom porodicom, ima jedno dijete od pet mjeseci, do ja od šesdeset i koju godinu", govore hodočasnici.

mrkonjici-vasilije-ostroski

Mještani sela Mrkonjići kao pravi domaćini dočekali su na stotine vjernika i svima se zahvalili. Ističu da su oni danas najponosniji ali i najsrećniji.

"Uvijek je radosnije uvijek nešto novo donosi pa i ovoga puta mnogo sreće, radosti, ljubavi poštovanja i vjernosti među ovim narodom", priča Rade Bošković, predsjednik Crkvenog odbora Mrkonjići.

Svetu liturgiju služio je vladika Grigorije sa sveštenstvom. U svojoj besjedi vladika se zahvalio svetitelju ali i pozdravio sa Hercegovcima jer odlazi da službuje u Njemačku.

vladika-grigorije

"Ako si ti pastiru i učitelju imao potrebu i volju iz bilo kojih razloga da napustiš ovu zemlju i da radi žrtve i molitve odeš u hladnu pećinu, shvati i mene sveti prethodniče što sada idem u hladnu tuđinu", zborio je vladika Grigorije.

Mosti svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog čuvaju se u manastiru Ostrog u Crnoj Gori, pa je prethodnih dana iz Hercegovine u ovaj manastir otišlo na stotine hodočasnika da se poklone moštima ovoga svetitelja.