Može li se biti glup i u seksu

10:12, 13.03.2018.
Thumbnail

Najnoviji hit u istaživanju seksualnog ponašanja muškaraca i žena pronalazak je složenog seta ponašanja pod nazivom “seksualna inteligencija”.
Da je ovo otkriće bilo poznato prije stotinu godina, naučnici iz ove oblasti bi engleskog džentlmena iz pomenutog vica, koji je prve bračne noći upitao ženu da li je zatrudnila da bi prekinuo sa “besmislenim pokretima”, nazvali “seksualnim debilom”.

Osim racionalne i emocionalne inteligencije danas se, dakle, operiše i pojmom seksualne inteligencije. Inteligentna osoba u životu, ne mora biti takva i u seksu.

Ako racionalnu inteligenciju odredimo kao sposobnost ličnosti da rješava probleme u raznovrsnim životnim situacijama, a emocionalnu inteligeniciju kao sposobnost osobe da uspješno razriješava životne situacije vođene iracionalnim emocijama, seksualnu inteligenciju, možemo definisati kao sposobnost da se uspješno nosimo sa problemima koji proizilaze ne samo iz seksualne komunikacije između muškarca i žene, već i iz odnosa ličnosti prema sopstvenoj seksualnoj filozofiji.

Logična je pretpostavka da će osobe kod kojih su usklađene ove tri vrste “pameti” biti, uglavnom, uspješne u profesionalnoj karijeri, imati usklađene emocionalne reakcije prema drugim osobama i biti dobre u krevetu.

Pomenuti ideal je, nažalost, raritet. Češće se dešava njihova neusklađenost. Tako na primejr, akademik obdaren blistavom inteligencijom, može zbog manjka emocionalne i seksualne pameti ispoljavati neviđeno osobenjaštvo u kontaktima sa ljudima, a u krevetu biti kompletan “idiot”.

Seksualna inteligencija više od čvrstog uda i orgazma žene

Seksualna inteligencija može se istovremeno odrediti i kao sposobnost i kao vještina ličnosti da uživa seksualni život u punom obimu. Da bi bila seksualno inteligentna, osoba mora da posjeduje obimna znanja o seksualnosti, sposobnost da prepozna sopstvene skrivene seksualne želje i potrebe kao i umijeće da ih slobodno izrazi. Mora da posjeduje sposobnost da sa osobom suprotnog pola suptilno komunicira o seksu u krevetu i izvan njega, a sve to da primjeni i u praksi.

Jasno je, drugim rečima, da se seksualna inteligencija ne mjeri čvrstinom erekcije muškog polnog uda, brojem orgazama žene, frekvencijom odnosa itd. Neka istraživanja su pokazala da seksualno inteligentne osobe više uživaju u seksu i da u manjoj mjeri ispoljavaju poremećaje kao što su, na primjer, impotencija i anorgazmija.

(Stetoskop)