MOSI: Sportski i viteški duh na tromeđi Srbije, BiH i Crne Gore FOTO

16:49, 14.07.2016.
Thumbnail

Olimpijada tromeđe ili zvanično Međuopštinske omladinske sportske igre - MOSI, ove godine su u Rogatici okupile 2.000 sportista iz Srbije, Crne Gore i BiH. Takmičenje se odvija u 14 disciplina - od atletike, preko loptaških sportova do bicklizma, planinarstva i ribolova.

Najmasovnija smotra amaterskog sporta na Balkanu začeta je 1954. godine u Prijepolju, a jedan od njenih osnivača Siniša Nestorović i u devetoj deceniji života stiže da bude dio ove svetkovine.

"Za mene MOSI znači mladost. Proveo sam 53 godine sa omladinom i cijelog života ću biti omladinac", kaže Nestorović, koji nijedne Igre nije propustio.

MOSI 1

MOSI redovno prati i Dane Korica, legenda jugoslovenske atletike.

"Sa ovih takmičenja, ja sam kao selektor Jugoslavije birao mnoge takmičare. Neka Igre žive, to je naša olimpijada. Čestitke organizatorima na ovako dobro pripremljenim terenima", rekao je Korica.

MOSI 2

Zastavu 53. MOSI na jarbol je podigla rekorderka BiH u skoku udalj, Rogatičanka Tanja Marković.

"Meni su MOSI najdraže takmičenje, jer je bez pritiska, a dobro se provodimo, s obzirom da se dešavaju mnogi koncerti i manifestacije", rekla je Markovićeva.

MOSI 4

Na MOSI je stasalo mnogo velikih sportista, poput košarkaša Vlada Divca i Žarka Paspalja, rukometaša Predraga i Nenada Peruničića, Maje Bulatović, fudbalera Ljubinka Drulovića i Mustafe Hasanagića, atletičara Asmira Kolašinca, Olivere Jevtić, Amele Terzić. Danas niču novi šampioni. Prvo zlato u Rogatici pripalo je atletičarki iz Užica Aleksandri Jovanović, koja je bila najbolja u trci na 800 metara.

"Amela Terzić mi je jedan od uzora i voljela bih kada porastem da budem čak i bolja nego ona", rekla je trinaestogodišnja Aleksandra, kojoj je ovo prvo učešće na MOSI.

Duh MOSI-ja i zajedništvo opština sa tromeđe Srbije, Crne Gore i BiH nadživjeli su i raspad zajedničke države, pa su Igre, nakon 10 godina pauze, obnovljene 2001. godine. Mladost i prijatljestvo nastavili su da ispisuju zajedničku istoriju sporta.