Monolog ili tribina: Opozicija mijenja koncept skupštine naroda

20:12, 30.09.2017.
Thumbnail

Džaba ste nas prozivali i okarakterisali Skupštinu naroda kao politički skup.

Plenumi će ubuduće biti interaktivni, i građani će, kao da su poslanici, moći da nas pitaju štagod im volja -  tako opozicionari odgovaraju na komentare vladajuće koalicije, da su u Banskom dvoru upriličili monolog, a ne tribinu.

Adam Šukalo u ATV-ovom Apostrofu kolegama poručuje da nije bilo puno dijaloga jer su, kako tvrdi, opozicionare unaprijed optužili da svojom skupštinom ruše ustavni poredak i stvaraju paralelne institucije. Milorad Dodik im odgovara da to što planiraju nije skupština, već podvala.

Ovo je pokazalo svoju ispraznost tog skupa koji je bio i ličio na sve što su tada rekli. Milorad Dodik, Milirad Dodik, Milorad Dodik, Milorad Dodik i opet Milorad Dodik. Nikakvog programa, nikakve priče, nije tačno ono što govore", komentarisao je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

"Dopustićemo, poslije uvodne priče od 15 minuta, da građani RS koji će doći na te tribine, da postave pitanja nama da zajednički na tim plenumima usvajamo zaključke, koje ćemo mi, kao narodni poslanici, sprovoditi u svom političkom i skupštinskom radu u narednom vremenskom periodu", rekao je Adam Šukalo, poslanik u NS RS (klub PDP-a).

Rukovodstvo Skupštine opoziciji poručuje da mogu da rade šta god hoće, ali da nepromišljenim potezima, sami sebi skaču u stomak. Nedeljko Čubrilović tvrdi da nemaju pravi odgovor na djelovanje vladajuće koalicije. SDS-ov poslanik, Davor Šešić, Čubriloviću odgovara da, u posljednje vrijeme, sve manje pominje svoju stranku, i da neprestano priča o Dodikovoj.

"Da je gospodin Čubrilović kadar DNS-a, a da se postavlja sve češće u ulogu portparola SNSD-a. Dakle, sve češće komentariše rast SNSD-a, posebno ovaj naručeni rast kroz anketu koja je provedena", kazao je Davor Šešić, poslanik SDS-a u NS RS.

"Čini se da je to još veća podrška SNSD-u, jer vidite rezultate istraživanja koja se pojavljuju, da SNSD i dalje raste. Ne čini SNSD tako dobre poteze koliko mu djelovanje opozicije ide na ruku", rekao je Nedeljko Čubrilović, predsjednik NS RS.

Do neke naredne Skupštine naroda, PDP će, za sedam dana organizovati programski sabor u Banjaluci. Građanima će ponuditi program za oporavak Srpske.

"Obnova RS, naš programski dokument obuhvata ekonomsku obnovu, demografsku obnovu, obnovu moralnih, obrazovnih i kulturnih vrijednosti, obnovu lične sigurnosti i vladavine prava, i obnova političke stabilnosti i evropska budućnost", izjavio je Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

Po svemu sudeći, očekuje nas zanimljiva jesen. Skupštine i kontraskupštine, mitinzi i kontramitinzi. Sve to govori da je neuobičajeno rano počela predizborna kampanja.