Monika Beluči otvara 45. FEST

15:58, 30.01.2017.
Thumbnail

Ovogodišnje izdanje FEST-a će otvoriti francuska glumica Monika Beluči i film Emira Kusturice „Na mliječnom putu“, saopšteno je na konferenciji za novinare.

FEST se održava od 24. februara do 5. marta pod sloganom „Gledaj – Open Your Eyes“ u više dvorana u Beogradu, u bioskopima u Kragujevcu, Novom Sadu i Sopotu, rekao je umjetnički direktor FEST-a Jugoslav Pantelić.

Prema njegovim riječima, nagrada „Beogradski pobjednik“ za izuzetan doprinos filmu će ove godine biti dodeljena Karlosu Sauri i Ljubiši Samardžiću.

Pantelić je istakao da će ekipe 14 filmova prisustvovati festivalu i dodao da će na specijalnoj projekciji biti prikazana restaurirana kopija filma Nikite Mihalkova Oči čornije, koji je bio najavljen na jednom od ranijih FEST-ova, ali nije prikazan.

Govoreći o filmovima sa LGBT tematikom, Pantelić je naveo da ih ima nekoliko, ali je dodao da smatra da bi etiketiranje filmova sa LGBT temama bila diskriminacija.

Pantelić je potvrdio i da posljednji film Gorana Paskaljevića Zemlja Bogova neće biti prikazan na festivalu, jer će premijera filma biti prije početka FEST-a.

Gradska sekretarka za kulturu i predsjednica odbora festivala Ivona Jevtić je podsjetila na to da su gradske vlasti obezbijedile 24 miliona dinara za ovogodišnji FEST, što je, prema njenim riječima, pet miliona više nego prethodne godine.

Jevtićeva je istakla i da će Ministarstvo kulture u sljedećih nekoliko dana saopštiti koliko novca je obezbijedilo za festival.

Direktorka CEBEF-a, koji treći put organizuje FEST, Nataša Ilić rekla je da je ove godine najveći broj sponzora i dodala da se očekuje 100.000 gledalaca.

Ulaznice za otvaranje smotre koštaju 500 dinara, a za sve ostale projekcije su jeftinije.