Mogerini-Vučić: Briselski sporazum da se sprovede do kraja

20:31, 19.04.2018.
Thumbnail

Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbjednost EU Federika Mogerini izjavila je da svi elementi Briselskog sporazuma moraju što prije da se sprovedu, uključujući osnivanje zajednice srpskih opština, ali i sporazum o energetici između Beograda i Prištine.

"Imamo novu fazu u dijalogu usmjerenu ka postizanju pravno obavezujućeg sporazuma i krajnje je vrijeme da se svi dogovori u potpunosti primjene. To je kredibilna osnova za rad u novoj fazi", rekla je Mogerinijeva na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu.

Ona je istakla da je potrebno uraditi "još posla uključujući osnivanje ZSO, ali i sporazum o energiji".

"Dijalog nije samo razmjena mišljenja, već komplikovan, ponekad čak i tehnički postupak koji zahtijeva mnogo rada i garantujem da će naš tim nastaviti da vrijedno radi na realizaciji Briselskog sporazuma i uvjeravam da može da dođe do završetka kako očekujemo", rekla je Mogerinijeva.

Govoreći o izvještaju Evropske komisije o napretku zemalja zapadnog Balkana ka članstvu u EU, Mogerinijeva je istakla da je perspektiva ka EU za region "veoma vjerodostojna i opipljiva, a posebno za Srbiju i Crnu Goru".

"Pregovori sa Srbijom napreduju dobro. Otvoreno je 12 od 35 poglavlja i dobri su izgledi da se otvore nova u toku bugarskog predsjedavanja Unijom. Zaista sam impresionirana energijom, posvećenošću, ambicijama i voljom svuda u regionu i u Beogradu da se nastavi sa reformama ka članstvu u EU", rekla je Mogerinijeva.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su on i Mogerinijeva analizirali izvještaj o napretku, koji je "pretežno pozitivan" i u kome je prepoznata posvećenost Srbije pristupnim pregovorima i članstvu u EU.

"Razgovarali smo i o poglavljima u kojima je postignut manji napredak, ili, po mišljenju Evropske komisije, nije postignut. Nismo se u svemu saglasili, ali smo se saglasili da se posebno posvetimo onom dijelu koji se tiče vladavine prava", rekao je Vučić.

On je naveo da je sa Mogerinijevom razgovarao i o regionalnoj stabilnosti i o Kosovu i Metohiji i zahvalio joj na posvećenom radu, kada je riječ o pokušajima da se riješe problemi sa Prištinom.

"To je najvažnije pitanje, zbog kojeg sam veoma zabrinut, ali uvjeren sam i nadam se, uz podršku gospođe Mogerini i mnogih drugih, sve poteškoće opasnosti i prepreke možemo da izbjegnemo", rekao je Vučić.

(Srna)