Mladić uhapšen jer je prijetio Vladi Hrvatske da će je zgromiti avionom

17:23, 08.04.2018.
Thumbnail

Ivan Jelić (21) iz Lošinja telefonom je nazvao Vladu Hrvatske da bi je kritikovao zbog toga što nema novca za bolesnu djecu a ima za kupovinu polovnih borbenih aviona, a pritom je zaprijetio da će i on "kupiti avion i srušiti zgradu Vlade", zbog čega je uhapšen.

Jelić je telefonom nazvao Vladu, revoltiran činjenicom da država ima novca za polovne borbene avione, a nema za lijekove za teško bolesnu djecu. Izabrao je javno dostupan broj hrvatske Vlade i tražio da ga spoje sa premijerom Andrejem Plenkovićem, prenose hrvatski mediji.

NJegov poziv preusmjeren je na telefon kancelarije premijera, pa se Jeliću javila Plenkovićeva lična sekretarica koja ga je zamolila da se predstavi i upitala ga da li premijera treba privatno ili službeno. Mladić se predstavio i rekao kako premijera ne treba privatno.

"Vlada ima novca za skupe avione, a nema za teško bolesnu djecu", rekao je Jelić, kome je na teret stavljeno da je prijetio da će "kupiti avion i razvaliti, srušiti Vladu".

Jelić je rekao da je svjestan šta govori, pa je najavio da će doći do sekretarice i premijera te im "pokazati gdje im je mjesto" i da će ih "zgromiti".

Jelić je na sudu izrazio žaljenje zbog svog nastupa, ali kaže da nije izrekao prijeteće riječi nego da je samo isticao činjenicu da Vlada nema novca za bolesnu djecu, ali ima za skupe borbene avione.

Sudija je odbacio prijedlog tužilaštva koje je za Jelića tražilo istražni zatvor, ali mu je odredio četiri mjere opreza - izrečena mu je zabrana napuštanja boravišta, tri puta sedmično mora se javljati policiji, a zabranjeno mu je bilo kakvo, direktno ili indirektno, kontaktiranje i uznemiravanje osoba koje se u ovom slučaju smatraju oštećenima.

(Srna, Foto: Sergej Drechsler - Novi list)