Mladi nude ideje za ostanak

19:58, 22.04.2018.
Thumbnail

Republika Srpska je predivno mjesto za život, ali ima stvari koje ne funkcionišu. Poruka je to mladih koji su se okupili danas u Narodnoj Skupštini. Umjesto što čekamo da se sistem promjeni na bolje, upravo mi treba da budemo ti koji će ga mjenjati, slažu se omladinci.

“Ako mi mladi ne želimo da izađemo u prve redove, da se izborimo, da mi preuzmemo taj sistem, iako kažu nekada da nemamo dovoljno iskustva, da stvorimo za sebe bolju budućnost, mi onda nemamo ni osnov da kažemo da ovdje ne valja i da treba napuštati sve ovo jer se nismo mi pokušali boriti”, kaže Aleksandar Čičić.

Od 2006. godine gotovo 80 hiljada osoba se odreklo bh. državljanstva, dok je zemlju u proteklih pet godina napustilo više od 150 hiljada ljudi. Razloge ovih alarmantnih podataka mladi vide u nemogućnosti zaposlenja nakon školovanja i slažu se da pod hitno nešto treba da se preduzme.

“Ovim panel diskusijama i uopšteno aktiviranjem mladih ja lično i preko svog udruženja koje sam pokrenuo sa još nekoliko kolega - “Udruženje mladih ekonomista”, pokušavamo da kroz ovakve diskusije dovedemo do lakšeg i boljeg statusa tih mladih ljudi koji ostaju ovdje” kaže Dušan Komljenović.

Cilj ove konferencije je da se pokrene dijalog i pronađu sistemska rješenja koja će doprinjeti ostanku mladih u Srpskoj, ali i povratku onih koji su stekli znanje i praksu u inostranstvu, istakao je potpredsjednik NSRS Nenad Stevandić, koji je i organizator sastanka. Skupu je prisustvovala i pomoćnik ministra za omladinu Srpske Branka Malešević, kao i brojni predstavnici poslodavaca, omladinskih, studentskih i nevladinih organizacija.