Mladen Milić za ATV: Još jedno povećanje penzija do kraja godine

23:35, 19.03.2018.
Thumbnail

"Sasvim sigurno je izvjesno da penzionere u toku ove godine očekuje još jedno povećanje penzije", rekao je Mladen Milić, direktor Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja RS gostujući u Večernjim vijestima ATV-a.

"Kada je premijerka to saopštila nakon sastanka sa predstavnicima penzionera sasvim sigurno je izvjesno. Jer sve što je do sada Vlada razgovarala sa Udruženjem penzionera i sa Odborom za praćenje stanja u oblasti penzijsko-invalidskog osiguranja i što je dogovarano kada se steknu uslovi da onda se ide i na vanredno povećanje  i mimo onoga redovnog usklađivanja koje je propisano zakonom", rekao je Milić.

Vlada će kao i do sada uraditi analize sa  ministarstvom finansija i Fondom PIO pa bi tada, kaže Milić, trebalo da bude poznato koji bi to procenat povećanja mogao da bude.

U ljeto bi moglo da bude konkretnije poznato koliko povećanje penzija bi penzioneri mogli da očekuju.

"To će biti  još jedno povećanje do kraja godine", kaže Milić.

"Sada imamo 85 miliona KM na mjesečnom nivou za oko 260 hiljada korisnika prava. Ovo vanredno povećanje od dva odsto od aprilske penzije ove godine će zahtijevati  1,7 miliona KM na mjesečnom nivou", pojasnio je Mladen Milić.

Govoreći o najavi opozicije da će na sjednici Narodne skupštine 20. marta jedna od tačaka u interpelaciji biti i situacija u Fondu PIO RS Milić je rekao da će biti prisutan u skupštini,  te dodao da Fond PIO nikada nije bio u povoljnijoj situaciji od kada postoji Fond i RS.

"Kada je u pitanju penzijski sistem  RS onda možemo da govorimo o situaciji da se svi penzijski sistemi koji počivaju na principima međugeneracijske solidarnosti, a takav je i naš penzijski sistem, nalaze u određenim poteškoćama. Optužbe opozicije da je odnos 1:1, da 3:1 treba da bi nesmetano funkcionisao. Postoje zvanični podaci, oni su dostupni svugdje. Nigdje u Evropi, ni jedna zemlja nema 3:1", pojasnio je Milić.

On je rekao da vladajuća koalicija brine o penzionerima, te da je opozicija ostavila velika potraživanja.

Direktor Fonda PIO je naveo da penzije u RS nisu velike,da su one relativno niske, te dodao da na umu treba imati činjenicu da penzija nije socijalno davanje, nego radno stečeno pravo.

(ATV)