Mitrović zbog invalidnina najavljuje tužbu

  • 08.11.2017.19:50

Ne dobijemo li podatke o broju korisnika koji su izgubili pravo na invalidninu, spremni smo da, u krajnjem slučaju, tužimo Ministarstvo rada, najavljuju u Republičkoj organizaciji porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srpske.

Predsjednik te organizacije Nedeljko Mitrović požalio se da su iz resornog ministarstva odbili da pošalju brojke pozivajući se na zakon o slobodi pristupa informacijama. Resorni ministar odgovara da stoji iza stava ministarstva i da, zbog zaštite korisnika, te informacije, svakako neće prosljediti. To je apsurd, kaže Mitrović, zakon kojim se oni brane trebalo bi da bude na našoj strani.

"Mi ćemo sigurno prije bilo kojih drugih aktivnosti pa uključujući i tužbu prema sudu pokušati na drugi način i ja ću nastojati da razgovaram sa ministrom", kazao je Nedeljko Mitrović, predsjednik Republičke organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila RS.

"Mi u ministarstvu imamo podatke ali te podatke ne možemo da dajemo nevladinim organizacijama iz prostog razloga što zakon to ne omogućava i može doći do tuživanja tih ljudi čiji se podatak da", kaže Milenko Savanović, ministar rada i boračko invalidske zaštite RS.

vlcsnap-2017-11-08-19h47m53s133

Podaci su im, kažu u organizaciji, potrebni zbog računice. Sve je počelo od prošlogodišnjeg zahtjeva organizacije da se  veći dio novca od onih koji su izgubili pravo na invalidninu prenese na postojeće korisnike. Resorni ministar uvjeren je da se upravo tako i postupa.

"Ta razlika koja nastaje smanjivanjem broja korisnika se praktično daje na povećanje osnovice za narednu godinu. Mi smo prošle godine te osnovice povećali za 1,8% ", rekao je Savanović.

"Povećanje na godišnjem nivou 1,7, 1,8 odsto je u odnosu na broj korisnika i u odnosu na sredstva koja ostaju nedovoljno povećanje", rekao je Veljko Lazić, zamjenik predsjednika Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS.

Prema računici iz organizacije, povećanje može da dosegne i 5%. Prije pet godina osnovica za obračun invalidnine bila je 500KM, a ove godine je za 68KM veća, kažu u organizaciji. Povećanje od 13% za pet godina, uvjeravaju, nije dovoljno.