Mitropolit Amfilohije: Tradicija zajedništva i vjernosti crkvama Istoka

21:09, 22.05.2018.
Thumbnail

U Crkvi Svetog Nikolaja Mirlikijskog u Starom Baru danas je služena Sveta arhijerejska liturgija i osveštan novi parohijski dom, čime je završeno četvorodnevno obilježavanje stotinu godina od stradanja ruske carske porodice Romanov, koje su organizovale Mitropolija crnogorsko-primorska i Eparhija budimljansko-nikšićka.

Liturgiju je služio NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, a sasluživali su mitropolit Serafim, izaslanik patrijarha aleksandrijskog Teodora i episkop gorodecki i vetlužski Avgustin, izaslanik patrijarha moskovskog Kirila.

U liturgijskoj besjedi mitropolit Amfilohije je podsjetio na stradanje Ruske pravoslavne crkve i naroda u boljševičkoj revoluciji, te da je mnoge episkope, ugledne ruske intelektualce i izbjeglice primio kralj Aleksandar Karađorđević.

"Ovaj hram podignut je zahvaljujući pomoći carske Rusije i ondašnjem ruskom konzulu u Skadru Jastrebovu, jer to nije mogla ovdašnja sirotinja da uradi. Evo, nastavlja se ta tradicija našeg zajedništva, naše ljubavi, naše vjernosti drevnim crkvama Istoka", rekao je mitropolit crnogorsko-primorski.

Vladika Amfilohije je podsjetio da je car Nikolaj Drugi Romanov u Jekaterinburgu "zaklan zajedno sa svojom porodicom kao jaganjci Božji".

"Mi smo ovih dana podigli i jednu kapelu kod manastira Dajbabe u čast carske porodice, pa su naša braća arhijereji došli prvenstveno zbog toga da zajedno proslavimo Boga i svete NJegove, posebno NJegove novomučenike", naveo je mitropolit Amfilohije.

Episkop Agustin, koji je predvodio rusku crkveno-državnu delegaciju poklonio je hramu u Starom Baru ikonu Svetog Aleksandra Nevskog.

Današnjoj slavi u Starom Baru prisustvovali su i predstavnici Rimokatličke crkve i Islamske vjerske zajednice iz Bara.

(Srna)