Mišić: Do izbora usvojiti izmjene Zakona o radu

09:40, 30.04.2018.
Thumbnail

Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić smatra da bi izmijenjeni Zakon o radu trebalo da bude donesen do izbora, te napominje da su izmjene potrebne jer ovaj zakonski akt, bez kolektivnog ugovora, ne može da bude primjenjivan u najvažnijem dijelu - zaradama i radničkim pravima.

Ona kaže da su materijalne i tehničke greške prva stvar koju treba ispraviti, a zatim i poglavlje Zakona koje se odnosi na reprezentativnost.

"Bitno nam je i pitanje otpuštanja radnika i tražimo da se vrati disciplinski postupak. Važno je i rješavanje sporova između radnika i poslodavaca. Najniža plata se mora drugačije definisati", rekla je Mišićeva za Glas Srpske.

Ona smatra da se Zakon o radu ne primjenjuje u kapacitetu u kojem bi trebalo i da se "uzima šta kome odgovara i koliko odgovara", dok štetu trpe radnici.

Mišićeva je izrazila nadu da će pitanje opšteg kolektivnog ugovora biti riješeno početkom maja, te dodala da su pregovori u samom finišu.

"Očekujem da će i u Uniji udruženja poslodavaca Republike Srpske preovladavati savjesni poslodavci i da neće praviti dramu da najniži iznos regresa bude 410 KM", dodala je Mišićeva.

Ona je navela da Savez sindikata ove godine neće organizovati proteste povodom 1. maja - Međunarodnog praznika rada, već daje šansu pregovorima i opštem kolektivnom ugovoru.

(Srna)