Miroslav Vještica tužio BiH za više od 140.000 KM

18:36, 12.02.2018.
Thumbnail

Miroslav Vještica, nekadašnji osumnjičeni za zločin počinjen u Krupi, tužio je BiH za više od 140.000 KM zbog nezakonitog pritvora, pretrpljene duševne boli i izgubljene zarade, javio je Birn.

Vještičin advokat Milorad Đukić rekao je da je njegov klijent uhapšen krajem 2004. godine i da je u pritvoru proveo šest mjeseci. On je naveo da su nakon toga Vještici određene mjere javljanja u policijsku stanicu, što je ukupno 263 dana pritvora i mjera ograničenja.

"Prošlo je 10 godina, osam mjeseci i 25 dana dok je stigao akt obustave postupka", istakao je Đukić i dodao da protiv Vještice nikada nije podignuta optužnica.

On je naglasio da iznos odštetnog zahtjeva iznosi 100.629 KM za izgubljenu zaradu, 30.000 KM zbog pretrpljene duševne boli i 15.000 KM zbog umanjenja životne sposobnosti.

Vještak sudske psihijatrije Nera Živlak Radulović rekla je da je kod Vještice razvijen trajni poremećaj depresije i anksioznosti.

"Simptomi ukazuju na anksiozno-depresivni poremećaj umjerenog intenziteta i nema produktivne psihopatologije. Tokom pritvora preživio je strah jakog intenziteta, praćen trpljenjem duševnih bolova. Razvio je trajni afektivni poremećaj, gdje se pojavljuju depresija i anksioznost. Životna sposobnost mu je umanjena za 30 odsto", navela je Radulovićeva.

Vještak ekonomske struke Radovan Bosiočić imao je zadatak da utvrdi Vještičinu izgubljenu zaradu dok je obavljao funkciju potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske.

"Iz Zavoda za zapošljavanje dobio sam podatke o posljednjoj plati koja je registrovana i iznosila je 895 KM. Od penzijsko-invalidskog osiguranja sam tražio iznos isplaćenih penzija u periodu od 2008. do 2012. godine i za taj iznos umanjio sabrane plate", istakao je Bosiočić.

Pomoćnik pravobranioca predložio je da se tužbeni zahtjev odbije kao neosnovan.

Sudija Dragica Miletić izjavila je da funkcija potpredsjednika Narodne skupštine traje samo četiri godine, na šta je Đukić odgovorio da su Vješticu nakon toga u Tužilaštvu BiH "držali kao osumnjičenog u neizvjesnosti još punih sedam godina, četiri mjeseca i 20 dana".

Sudska odluka biće dostavljena naknadno.

(Srna)