Mirko Ivanković prvi doplivao do krsta u Banjaluci

13:20, 19.01.2018.
Thumbnail

Mirko Ivanković prvi je doplivao do Časnog krsta u rijeci Vrbas tokom tradicionalnog, bogojavljenskog plivanja u Banjaluci.

Ukupno 33 plivača učestovalo su na ovoj manifestaciji kod Gradskog mosta u Banjaluci. Plivanje je sa obala Vrbasa posmatralo nekoliko hiljada ljudi.

Vodu je prethodno osveštao Njegovo preosveštenstvo vladika banjalučki Jefrem.

Prethodno je danas u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci služio Svetu arhijerejsku liturgiju povodom velikog praznika Bogojavljenja. Liturgiji su, osim velikog broja vjernika, prisustvovali gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić i predsjednik Skupštine grada Zoran Talić.

Nakon liturgije, uslijedilo je osveštavanje bogojavljenske vodice, sa kojom će sveštenici blagosloviti domove vjernika a zatim je formirana bogojavljenska litija.

Bogojavljenje je praznik posvećen krštenju Isusa Hristosa u rijeci Jordan, kada se javio Bog u sva tri lica - Bog Otac, glas sa neba koji je rekao "Ovo je sin moj ljubljeni. Njega poslušajte", Bog Sin - Hristos koji se krštavao i Duh Sveti, u vidu goluba koji je sletio na Hristovo rame.

Nikola LJešković /25/ iz Trebinja prvi je doplivao do Časnog krsta, kojeg je nakon vodoosveštanja u rijeku Trebišnjicu spustio NJegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije.


Trebišnjicom, od Starog grada do obale ispred hotela Leotar danas je, na Bogojavljenje, plivalo pedesetak mladića, među kojima je bila i tridesetogodošnja Dragica Drapić koja je prvi put učestvovala u plivanju za Časni krst.

Nakon izlaska iz hladne rijeke, LJešković je novinarima rekao da mu je ovo deveti put da učestvuje u ovoj svečanosti, a drugi put da pobijedi.

"Ući u Trebišnjicu i zaplivati na ovaj praznik osjećaj je koji se ne može opisati riječima", rekao je LJešković i dodao da će i ubuduće plivati na Bogojavljenje.

Među prvima koji su stigli do Časnog krsta bio je najmlađi učesnik, trinaestogodišnji Dimitrije Škrivan, koji je istakao da mu je ovo drugi put da pliva i da je veoma srećan zbog toga.

Miloš Kovačević doplivao je danas prvi do Časnog krsta na ušću Sane u Unu na gradskoj plaži Ada u Novom Gradu.

Kovačević je bio jedan od 13 učesnika, a plivanje za Časni krst u Novom Gradu na Bogojavljenje organizovano je četvrti put.

"Učestvujem četvrti put, nisam očekivao da ću biti pobjednik, imao sam sreću. Ovo se ne može opisati riječima, samo se može doživjeti", rekao je Kovačević.

Pobjedniku je načelnik opštine Miroslav Drljača uručio zlatnik, koji je tom prilikom rekao da građani Novog Grada podržavaju manifestacije koje se organizuju u ovoj lokalnoj zajednici.

Bojan Maksimović pobjednik je plivanja za Časni krst koje je pred 1.500 posjetilaca održano na rijeci Vrbanji u Kotor Varošu.

U konkurenciji 22 hrabra plivača Maksimović je prvi došao do Časnog krsta i njemu je pripala titula "Časnog viteza" Kotor Varoša.

Jedanaestogodišnji Pavle Komlen pobjednik je plivanja za Časni krst u Neretvi koje je održano danas u mostarskom naselju Ortiješ.

Komlen je bio najmlađi među petnaestak učesnika koji su odlučili da i u Mostaru ožive običaj plivanja za Časni krst na Bogojavljenje.

Iguman manastira Žitomislić Danilo Pavlović, koji je osveštao vodu zajedno sa rektorom Bogoslovije "Svetog Petra Dabrobosanskog" u Foči arhimandritom Lazarom Lazarevićem i parohom blagajskim Branimirom Boravčaninom, uručio je pobjedniku zlatnik.

(Srna/Mondo.ba)