Mirjanić: Evidentirane šumske krađe u iznosu od 13,7 miliona maraka

21:35, 21.03.2018.
Thumbnail

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić rekao je da je prema podacima preduzeća "Šume Srpske" u protekle četiri godine evidentirano šumskih krađa u ukupnom iznosu od oko 13,7 miliona KM.

Mirjanić je rekao da je na tom planu podneseno 4.716 krivičnih i više od 8.000 prekršajnih prijava.

"Broj riješenih prijava kreće se u granicama od devet do 36 odsto, a naplata je oko tri odsto", rekao je Mirjanić tokom rasprave u Narodnoj skupštini o Interpelaciji za razmatranje politike upravljanja javnim preduzećima u Republici Srpskoj - prijedlog narodnih poslanika.

On je naveo da je u 13 kontrola nadležnih organa oduzeto 2.000 kubnih metara oblovine u vrijednosti oko 170.000 KM.

"Kod drvoprerađivača je nađeno nevlašteno 1.400 kubnih metara oblovine i u prometu 500 kubnih metara", rekao je Mirjanić.

On je rekao da "Šume" imaju previše zaposlenih, ali da je takva situacija i u drugim javnim preduzećima.

Mirjanić je istakao da se procjenjuje da u Srpskoj ima ukupno oko 19.000 hektara uzurpiranog šumskog zemljišta i da resorno ministarstvo zajedno sa republičkim organima radi na izlaganju i upisu tog zemljišta u svojinu Srpske.

"Rješavamo problem uzurpacija i taj proces dobro ide. U većem dijelu već je upisano zemljište koje nije sporno", rekao je Mirjanić.

Šef Kluba poslanika Socijalističke partije Slobodan Protić rekao je da su preduzeće "Šume Srpske" jedan od stubova ekonomije Srpske, te da ta firma nije uništena, kako tvrde u opoziciji.

"One su jedna od najvećih razvojnih šansi ovog prostora. Imamo ozbiljan rast drvoprerađivačke industrije", rekao je Protić i dodao da u "Šumama Srpske" radi 4.847 radnika.

On je rekao da se iz oblasti šumarstva u lokalne budžete slilo 90 miliona KM.

"Realizacija šumskih drvnih sortimenata u odnosu na plan izvršena je lani u procentu od 99 odsto. Kada je riječ o prošloj godini očekuje se dobit `Šuma` od 5,5 miliona KM. Ovo preduzeće mora biti bolje organizovano i Srpskoj davati mnogo više", rekao je Protić.

Poslanik SNSD-a Dalibor Pavić rekao je da je u sistemu elektroprivrede Srpske urađeno mnogo pozitivnih stvari, među kojima je značajno smanjenje distributivnih gubitaka električne energije, čime su ušteđena velika novčana sredstva.

Poslanik DNS-a Slavko Gligorić istakao je da je proces restrukturisanja "Željeznica Republike Srpske" sistemsko i jedino rješenje za probleme u tom preduzeću.

(Srna)