Ministarstvo pravde: Korisno donošenje zakona o amnestiji

08:04, 15.11.2017.
Thumbnail

U Ministarstvu pravde Republike Srpske je rečeno da će biti korisno donošenje zakona o amnestiji u Srpskoj jer bi njegovom primjenom trebalo da budu rasterećeni zatvorski kapaciteti, ušteđen novac i umanjeni materijalni troškovi.

"Zakon će biti koncipiran u skladu sa evropskim zatvorskim pravilima, a svakako je i društveno odgovoran čin koji će stimulativno da utiče i na osuđena lica i njihovo ponašanje", ističu u Ministarstvu pravde Republike Srpske.

U ovom ministarstvu navode da su u okviru zajedničke inicijative sa članovima Odbora za predstavke, prijedloge i društveni nadzor Narodne skupštine Republike Srpske, započete aktivnosti koje se odnose na pripremu novog zakona o amnestiji, a koji će uskoro biti i na jednoj od sjednica Vlade Republike Srpske.

"Rješenja predložena od predstavnika Ministarstva pravde Republike Srpske biće upućena, na usaglašavanje, članovima Odbora za predstavke, prijedloge i društveni nadzor Narode skupštine, da bi bilo sačinjeno najadekvatnije zakonsko rješenje", naglašavaju u Ministarstvu pravde.

Primjena zakona o amnestiji odnosiće se samo za osuđena lica, koja u trenutku njegovog stupanja na snagu, ispunjavaju predviđene zakonske uslove, te na lica kojima su sudili sudovi u Republici Srpskoj.

U Ministarstvu pravde Republike Srpske smatraju da bi sličan zakon trebalo da bude donesen i nivou BiH.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Radovan Višković izjavio je ranije Srni da će ovaj klub učiniti sve kako bi Srpska uskoro imala zakon o amnestiji kojim bi bilo omogućeno licima koja su odslužila dvije trećine zatvorske kazne da budu pomilovana ili oslobođena.

(Srna)