Ministarstvo poljoprivrede: Od BiH tražimo da se zaštiti domaća proizvodnja

15:07, 21.03.2018.
Thumbnail

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske saopštilo je danas da je u nekoliko navrata tražilo od Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Savjeta ministara da preduzmu sve dozvoljene mjere kojima bi zaštitili domaću proizvodnju.

Povodom otvorenog pisma koje je Savez udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske uputio Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, resorno ministarstvo ističe da je sa Vladom Srpske u više navrata podržavalo inicijative poljoprivrednika za eliminisanje prekomjernog uvoza poljoprivrednih proizvoda u Srpsku i BiH.

"S tim ciljemo smo tražili razmatranje mogućnosti uvođenja prelevmana, privremenih zabrana uvoza, carinskih opterećenja i sezonskih zaštitnih mjera", navodi se u saopštenju.

Resorno ministarstvo je tražilo i da se postojeći Odsjek za spoljnotrgovinsku politiku, kontrolu i zaštitne mjere pri Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa aktivno uključi u realizaciju mjera propisanih odlukom o mjerama zaštite domaće proizvodnje od prekomjernog uvoza i odlukom o postupku i načinu utvrđivanja antidampinške i kompenzatorne dažbine.

"Ministarstvo je predlagalo nadležnim organima BiH i da se definišu i klasifikuju proizvodi biljnog i životinjskog porijekla koji se u carinskoj tarifi vode kao "ostalo"", navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo je zatim tražilo da se uvede obavezno vaganje poljoprivrednih proizvoda prilikom uvoza, kao i pojačane kontrole i povećan broj uzimanja uzoraka pošiljki pri uvozu, te da se usvoji Pravilnik o tržišnim standardima za voće i povrće, žitarice i proizvode animalnog porijekla u skladu sa evropskim i OECD standardima.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković tvrdi da zaposleni u Ministarstvu za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose BiH nemaju volje i znanja da zaštite domaće poljoprivredne proizvođače, jer je uvoz junetine povećan za više od dva puta, a svinjetine za pet.