Milunović: Za ortopedska pomagala dva i po miliona KM

15:23, 24.01.2018.
Thumbnail

Pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović izjavio je danas u Banjaluci da je resorno ministarstvo obezbijedilo za ovu godinu 2,5 miliona KM za ortopedska pomagala za 1.500 ratnih vojnih invalida.

"Sredstva su obezbijeđena, jer je duže vrijeme postojala inicijativa organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata da, umjesto naručenih ortopedskih pomagala, ratnim vojnim invalidima budu doznačena sredstva u vrijednosti ortopedskog pomagala, što je podržalo Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite", rekao je novinarima Milunović.

Nakon sastanka sa ratnim vojnim invalidima, Milunović je istakao da će Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske /FZO/ i u narednom periodu biti zadužen za proceduru koja se odnosi na sticanje prava na ortopedsko pomagalo, a da će resorno ministarstvo isplaćivati novac u vrijednosti ortopedskog pomagala.

Predsjednik Organizacije amuptiraca UDAS Željko Volaš rekao je da su lica sa invaliditetom ranije pokrenula inicijativu za isplatu novčanih sredstava za ortopedska pomagala.

"Nadam se da smo danas postigli dogovor sa Ministarstvom rada i boračko-invalidske zaštite, Ministarstvom zdravlja, Ministarstvom finansija i FZO o dodjeli novčanih sredstava za ortopedska pomagala", dodao je Volaš.

On je najavio da bi u narednih mjesec dana trebalo da budu riješena tehnička pitanja i procedura koja se odnose na ostvarivanje prava za novčanu naknadu za ortopedska pomagala.

Predstavnik Udruženja ratnih vojnih invalida "Slankamenac" Milovan Marković vjeruje da će biti riješeno pitanje dodjele novca za ortopedska pomagala.

"Vjerujem da je ovo pitanje konačno riješeno i da ćemo od marta dobijati novčana sredstva. Još je ostalo da budu definisane procedure za dodjelu sredstava i neće biti potrebe da protestujemo", rekao je Marković.

Direktor FZO Dejan Kusturić ocijenio je da je važno što je postignut dogovor i obezbijeđena sredstva za ortopedska pomagala.

"FZO je do sada obezbjeđivao 9,5 milion KM za ortopedska pomagala. Drago mi je što je obezbijeđeno još 2,5 miliona KM, a biće i olakšane procedure za dodjelu sredstava", rekao je Kusturić.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva zdravlja, Ministarstva finansija, FZO, UDAS-a, Odbora ratnih vojnih invalida Boračke organizacije Republike Srpske, Udruženja ratnih vojnih invalida "Slankamenac" i Saveza udruženja ratnih vojnih invalida.