Milimir Govedarica izabran za pravobranioca RS, opozicija digla galamu

19:20, 20.07.2017.
Thumbnail

Iz skupštinskih klupa još jedna zapaljiva tema. Opozicionari su digli galamu zbog prijedloga za imenovanje pravobranioca RS, koji im je, tvrde, serviran u pet do 12, pa su tražili da bude povučen. Ali, uzalud.

Milimir Govedarica izabran je za pravobranioca RS, a Borislav Jeličić će biti njegov zamjenik sa sjedištem u Banjaluci. Iako su dobili podršku većine narodnih tribuna, njihovom imenovanju prethodila je burna rasprava.

"Nemojte to da radite, jer još nije okočan postupak protiv bivšeg zamjenika, a u toj priči pominje se i jedan od onih koje sad predlažete", zavapila je opozicija.

Milanko Mihajilica čak je pročitao dopis pokojne Danijele Novaković ministru pravde Antonu Kasipoviću.

"Da bi ona odgovorila ministru Kasipoviću 29. januara 2016.godine, dopisom u kojem ona traži od Tužilaštva, između ostalog, da se saslušaju Mirko Stojčinović koji je uhapšen, u pritvoru je, ali obavezno i Borislav Jeličić kojeg vi, gospodo, iz komisije predlažete. Ne znam da li je pod istragom Jeličić, jer je logično ako je Stojčinović, a ovaj mu bio pomoćnik", rekao je Milanko Mihajilica, poslanik SRS RS u NSRS.

"Govorim o ovom gospodinu Borislavu Jeličiću, koji radi u Pravobranilaštvu. Vi znate da je on učestvovao u ovom predmetu propuštanja žalbe oko zemljišta grada Banjaluka, da li vi to znate? Je li on ovo, ljudi, nagrađen za ovu vrstu priče što je radio? Desna ruka Stojčinovića", rekao je Adam Šukalo, poslanik Napredne Srpske u NSRS.

Atmosferu je dodatno podgrijalo obraćanje Nedeljka Milakovića, poslanika SP. Rekao je da je postignut dogovor da se raspiše novi konkurs, a imenovanje ostavi za septembar.

"Ovog puta dogovorili smo kompromisno rješenje. Tražimo od kluba poslanika ili uvaženog ministra Kasipovića da samo kratko, u jednoj rečenici, kaže da li ćemo ovo što smo dogovorili realizovati u narednom periodu. Tako da ćemo mi, ako dobijemo vaše obećanje, ako to bude rješeno, dati podršku izboru pravobranioca i zamjenika", rekao je Nedeljko Milaković, poslanik Socijalističke partije u NSRS.

"Tražimo od ministra pravde, šta ste vi to dogovarali? Kakve ste vi razgovore vodili oko toga da vi njega ipak podržite? Nešto se u međuvremenu dogovorilo, od toga da nećete da ga podržite do toga da hoćete", kaže Mihajilica (SRS RS).

"Vi otvoreno trgujete, ovo je sramota, ovo je pijaca! Mi stalno pričamo o kupovini odbornika i poslanika, vi otvoreno to radite", kaže Davor Šešić, poslanik SDS-a u NSRS.

Ministar Kasipović odgvorio je da ne poznaje kandidata za zamjenika pravobranioca, kao da ni sa jednim nije imao lične kontakte. Poručio je da nije njegov zadatak da okrivljuje, brani, ni osuđuje bilo koga.

"Nisam sa predstavnicima SP razgovarao o glasanju. To nije kompetencija Ministarstva pravde, o tome se opredjeljuju narodni poslanici. Razgovarali smo o kadrovskom planu Pravobranilaštva RS i potrebi da se taj plan u potpunosti realizuje. To je bio razgovor i to će biti realizovano. Da li se protiv nekoga vodi istraga, ja to ne znam, ja se za to ne zanimam. Posao Ministarstva pravde jeste bio da u skladu sa pozitivnim propisima raspiše konkurs, provede proceduru, predloži Narodnoj skupštini i da Narodna skupština glasa", rekao je Anton Kasipović, ministar pravde RS.

"I policija zna da je gospodin koga predlažete za zamjenika pravobranioca upetljan u sve te poslove, da je njegov šef u pritvoru i da vi tako bezobrazno i neodgovorno predlažete čovjeka koji je inkorporiran u kriminal i da se još folirate, kažete - ne znam ja ništa o tom, a imate prethodnu prijavu bivšeg pravobranioca", rekao je Miladin Stanić, poslanik SDS-a u NSRS.

Iako su poslanici opozicije tražili da se ta tačka povuče s dnevnog reda, to se nije desilo, pa je priča o Pravobranilaštvu RS ipak dobila epilog prije ljetnje pauze.