Mihajilica: Nije dostavljena informacija MUP-a o istrazi o smrti Dragičevića

12:44, 29.03.2018.
Thumbnail

Predsjednik Odbora Narodne skupštine Republike Srpske za bezbjednost Milanko Mihajilica izjavio je da je Odboru stiglo obaještenje Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Srpske da nije u mogućnosti da dostavi informaciju o rezultatima dosadašnje istrage o smrti mladića Davida Dragičevića iz Banjaluke dok nadležno tužilaštvo ne završi istragu.

Mihajilica je dodao da se u obavještenju navodi da resorni ministar Dragan Lukač nije u mogućnosti da prisustvuje danas zakazanoj sjednici Odbora za bezbjednost.

On je podsjetio da je Odbor juče jednoglasno usvojio zaključak kojim je zatraženo od MUP-a da danas dostavi zvaničnu informaciju o rezultatima dosadašnje istrage i da sjednici prisustvuje Lukač.

Mihajilica je dodao da je zakazao sjednicu Odbora po okončanju sjednice Narodne skupštine.

"Ni ministar Lukač, ni poslanici parlamentarne većine koji su članovi Odbora, iako su prisustvovali sjednici Narodne skupštine, nisu došli na sjednicu Odbora koju sam zakazao u skladu sa jučerašnjim zaključkom Odbora", rekao je Mihajilica novinarima u Banjaluci.

On je izrazio žaljenje zbog obavještenja MUP-a, s obzirom na to da je MUP informisao javnost na konferenciji za novinare o pojedinim rezultatima istrage, kao i predsjednika Srpske Milorada Dodika, pa čak i američki Ef-Bi-Aj /FBI/, ali ne i Odbor za bezbjednost.

Mihajilica je podsjetio da je nadležnost Odbora definisana zakonom koji reguliše parlamentarni nadzor u oblasti bezbjednosti, što između ostalog podrazumijeva da se Odboru obezbijede informacije i dostupnost dokumenata, te da Odbor vrši praćenje i kontrolu rada institucija.

(Srna)