Migranti iz Sarajeva stigli u Banjaluku

19:07, 15.05.2018.
Thumbnail

Autobus pun migranata sinoć je iz Sarajeva stigao u Banjaluku. Sagovornici, koji nisu željeli pred kamere, kažu da su grupu migranata vidjeli negdje poslije ponoći kako ulaze u taksi vozila u blizini stanice.

Iz službe za poslove sa strancima kažu da su svi migranti registrovani i da narednih četrnaest dana imaju pravo kretanja po BiH.

Migranti su stigli posljednjom linijom Sarajevo- Banjaluka. Kako ATV saznaje većina se nije zadržavala na autobuskoj stanicu već su odmah zauzeli slobodna taksi vozila koja su u tom trenutku bila na stanici i uputili se prema Gradišci.

Više od petnaest migranata prenoćilo je u Banjaluci gdje su viđeni danas oko 14 časova na autobuskoj stanici. Čekali su autobus za Bihać. Grupa koja se uputila prema Gradišci, prva je koja je tom rutom krenula prema Hrvatskoj.

"Do sada su se kretali prema Unsko- sanskom kantonu odnosno prema Velikoj Kladuši i Bihaću. A evo već danas vidimo, ustvari od juče da traže nova rješenja i iznalaze nove rute kretanja. Imali smo razgovor sa njima, po tri četiri puta pokušavaju preći granicu Hrvatske to je u Unsko-sanskom kantonu, da nisu uspijevali, da su vraćani ", rekao je Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima BiH.

Migranti kojima je Banjaluka bila samo usputna stanica dok se ne dokopaju neke od Evropskih zemalja stigli su iz Iraka, Irana, Pakistana i Sirije. Svi su imali potvrdu o traženju azila, što su potvrdili i iz Policijske uprave Banjaluka. Iz MInistarstva unutrašnjih poslova kažu da je u Srpskoj do sada privedeno oko 650 migranata koji su prešli granicu BiH i ušli u Republiku Srpsku.