Meron: Rezidualni mehanizam pomaže nacionalnim sudovima

17:09, 17.04.2018.
Thumbnail

Predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za međunarodne krivične sudove (MICT) Teodor Meron danas je kao najznačajniju funkciju ovog mehanizma istakao pružanje pomoći nacionalnim sudovima u procesuiranju predmeta ratnih zločina.

Tokom posjete Sudu BiH, Meron je posebno istakao značaj dostupnosti arhive Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, kao zajedničkog nasljeđa i spremnosti nacionalnih sudova za saradnju sa Informativnim centrom, koji će uskoro biti otvoren u Sarajevu.

Predsjednik Suda BiH Ranko Debevec upoznao je Merona sa trenutnom situacijom u odnosu na procesuiranje predmeta ratnih zločina pred Sudom BiH, a razgovaralo se i o reviziji strategije za procesuiranje ovih predmeta na nivou BiH, koja je u toku, saopšteno je iz Suda BiH.

Naglašena je potreba poboljšanja efikasnosti procedura između Suda BiH i Rezidualnog mehanizma u oblasti zaštite svjedoka, na čemu će se raditi u narednom periodu.

Današnjem sastanku prisustvali su i zamjenik predsjednika Suda BiH Davorin Jukić, predsjednik Krivičnog odjeljenja Suda BiH Minka Kreho i registrar Suda BiH Emira Hodžić.

Ovo je prva zvanična posjeta Merona BiH od zatvaranja Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju krajem 2017. godine.

(Srna)