Merkel: Njemačka i Francuska treba da preuzmu vodeću ulogu u Evropi

21:40, 19.01.2018.
Thumbnail

Njemački kancelar Angela Merkel izjavila je da ne vidi razliku između ambiciozne vizije Evrope koju ima francuski predsjednik Emanuel Makon i nacrta za razgovore o koalicionoj vladi u Njemačkoj, prenijeli su francuski mediji.

Ona je tokom zajedničke konferencije za novinare sa predsjednikom Francuske u Parizu rekla da Njemačka i Francuska treba da preuzmu vodeću ulogu u mnogim pitanjima koja se tiču Evrope i da je zato svjesna da Pariz čeka formiranje nove njemačke vlade.

"Ako pogledamo šire, apsolutno ne vidim razliku. Evropa je ta koja mora da ima zajedničku spoljnu politiku kada je riječ o strateškim pitanjima i da izgradi zasebnu politiku razvoja. To je Evropa odbrane i privredno jaka", rekla je Merkelova.

Njemački kancelar smatra da Njemačka i Francuska mogu relativno brzo da ostvare napredak u oblastima kao što je zajednička struktura poreza na dobit preduzeća i bankarska unija za evrozonu.

Merkelova kaže da sa optimizmom gleda na mogućnost da njemačke socijaldemokrate odobre početak formalnih razgovora sa njenim konzervativcima tokom specijalnog stranačkog kongresa za vikend.

(Srna)