Mektić: Vozač nije "Pink Panter" pa da može ući u Narodnu skupštinu i izaći kao sjena

18:45, 01.11.2017.
Thumbnail

Govoreći o radu pravosuđa u BiH, Mektić je ocijenio danas da se pokazalo da je situacija mnogo gora nego što je govorio, odnosno da nema sistema.

"Glavni tužilac BiH Gordana Tadić govorila je da će me saslušati u svojstvu osumnjičenog jer sam rekao da je BiH u pravnom smislu razvaljena država, a sada vidimo da uopšte nema sistama. Više nije bitno ni pravosuđe, ni sudija, ni tužilac, ni Tužilaštvo, Sud BiH, ni druga institucija, jer sistema nema upošte", rekao je Mektić.

On je naglasio da će u narednim danima doći do mnogih šokantnih otkrića o kojima će pričati pojedinci iz pravosudnih institucija, o svim anomalijama koje tamo postoje.

Kao primjer, Mektić je naveo sudiju protiv kojeg se vodio disciplinski postupak jer nije želio da napiše presudu u jednom predmetu, te da je javno govorio da je nikada neće ni napisati.

"I sada je sudija i nikada nije napisao presudu. Trebalo je da bude u jednom trenutku razriješen funkcije, ali mu je u kadrovskim promjenama preinačena ta kazna u obaveznu edukaciju, što mu je omogućilo da ide na pet ili šest evropskih desetinacija da se edukuje", rekao je on.

Kada je riječ o policijskoj akciji u kojoj je sinoć na Palama pronađen originalni primjerak dokumenta Dejtonskog sporazuma, Mektić je rekao da čovjek kod kojeg je pronađen taj dokument - Željko Kuntoš nikada nije bio angažovan kao vozač Alekse Buhe.

Mektić je naveo da je Kuntoš bio vozač bivšeg predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Dragana Kalinića, koji je danas savjetnik predsjednika Srpske Milorada Dodika.

On je pozvao vlasti u Republici Srpskoj da kažu javnosti šta su još pronašli uz Dejtonski sporazum.

Mektić nije želio da potvrdi, ni da demantuje informaciju da su uz originalni primjerak Dejtonskog mirovnog sporazuma pronađena i pisma bivšeg predsjednika Radovana Karadžića i komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladića, kao i određeni broj priznanica na milionske iznose.

"Kako je mogao nekakav vozač da uđe u arhiv Narodne skupštine Republike Srpske i da uzme taj dokument? Nije on `Pink Panter` pa da može ući u Narodnu skupštinu na nemogući način i izaći kao sjena, već mu je neko morao otvoriti vrata arhiva i omogućiti mu iznošenje Dejtonskog mirovnog sporazuma", rekao je Metkić, dodajući da ništa nije otkriveno slučajno.

Mektić tvrdi da je Kuntoš sutra trebalo da preuzme funkciju rukovodioca Administrativnog centra Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu.

Mektić tvrdi i da je Savjet ministara usvojio jedinstveni evropski broj za hitne situcije - 122, uz saglasnost Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske.

"Jeste bila saglasnost i nevjerovatno je da ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić to ne zna. Čujem da je danas dao izjavu da nema saglasnosti i da nešto nije uvaženo", rekao je Mektić na konferenciji za novinare u Sarajevu.

On je dodao da su u zakonu o jedinstvenom broju - 122 tačno prepoznate uloge i obaveze entiteta i Brčko distrikta, tvrdeći da je izjava ministra Trninića neprimjerena i da se čini da nije upoznat o onome šta je definitivno usvojno na Savjetu ministara.

Na pitanje da li je Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske tražilo da jedinstveni evropski broj 122 bude povučen sa dnevnog reda, Mektić je rekao da nije, već da je traženo da se u tekst zakona unesu i pozicioniraju uloga entiteta i Brčko distrikta.

"Mi smo upravo ono što su oni predložili i prihvatili, što je meni logično jer je riječ o jedinstvenom broju koji treba da služi za koordinaciju u slučaju katastrofa. Entiteti i Brčko distrikt su nosioci posla u operativnom smislu kada je riječ o sprečavanju katastrofa", dodao je Mektić.

(Srna)