Mektić upozorava na moguće ukidanje bezviznog režima

19:40, 03.06.2018.
Thumbnail

Putovanje bez viza u zemlje Evroske unije moglo bi da postane prošlost građana BiH, ukoliko Ustavni sud stavi van snage sporne odredbe Zakona o krivičnom postupku i Zakona o obavještajno bezbjednosnoj agenciji. Upozorava na to Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH.

Tvrdi da se o sankcijama BiH ozbiljno razgovaralo u Evropskoj uniji, jer se ukidanjem osporenih propisa praktično ne bi mogle sprovoditi istrage, ali bi i bezbjednosne agencije morale da prekinu praćenje osumnjičenih za terorizam koji putuju sa bh-pasošima.

"To predstavlja ozbiljan problem, može se dogoditi da Ustavni sud stavi te odredbe van snage, a onda bi to značilo da apsolutno imaćemo jednu anarhiju ili raspad sistema u okviru borbe protiv terorizma. Razgovaralo se prvi put, zvanično, o ukidanju viznog režima prema BiH. Dakle, to još nije izbjegnuto, ta opasnost, dakle ta priča postoji", kaže Mektić.

Ne postoji nikakva opasnost za ukidanje bezviznog režima – poručuje Dušanka Majkić, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine. Podsjeća i na pismo koje je poslato iz stranih ambasada, OHR-a i OEBS-a da HDZ BiH i SNSD ne žele podržati prijedloge koje su predlagali u SDA i tako ispoštovati odluku Ustavnog suda.

"I pored tvrdnji ministra Mektića, ne postoji nijedan pouzdan dokaz da se Bosni i Hercegovini priprema ukidanje bezviznog režima. Očito je da je ovo još jedan vid pritiska kako bi se politički milje BiH ustrojio prema zahtjevima SDA i međunarodnih predstavnika u BiH, a ne prema interesu naroda, građana koji ovdje žive", kaže Dušanka Majkić.

Da nema mjesta za paniku poručuju i u Ministarstvu spoljnjih poslova BiH. Ministar Igor Crnadak kaže da za priču o mogućem uvođenju viza nije čuo, a garantuje da se to neće desiti.

"Potpuno je normalno da zemlje Evropske Unije razmišljaju o svojoj bezbjednosti i za mene uopšte nije iznenađenje što se o tome raspravljalo, ali neće biti ukidanja. Ono što je zapravo najvažnije, naši ljudi kojima bi to stvaralo strašne prepreke i probleme, kad bi se desilo, mogu da budu mirni", kaže Igor Crnadak, ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine

Ono u čemu su svi saglasni je da bi za eventualno ukidanje bezviznog režima zbog nepoštovanja odluka Ustavnog suda, trebalo da odgovara bh-parlament.

Bezvizni režim za građane BiH u zemlje Evrospke unije uveden je krajem 2010. godine.