Mektić: Uhapšeni Kandić je imao više od 10 različitih identiteta

16:48, 01.11.2017.
Thumbnail

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić izjavio je danas da je Mirsad Kandić, jedan od najtraženijih terorista "Islamske države" u svijetu, uhapšen u Sarajevu 4. jula.

"Obavještajno-bezbjednosna agencija /OBA/ u saradnji sa drugim bezbjednosnim agencijama odradila je ogroman posao pronalaženja i hapšenja jedne izuzetno opasne osobe sa terorističkog aspekta", rekao je Mektić na konferenciji za novinare u Sarajevu.

On je naveo da je operacija potrage za Kandićem, za kojim je bila raspisana Interpolova crvena potjernica, trajala mjesecima i da je zvanično završena jučerašnjom predajom organima vlasti SAD zbog njegove umiješanosti u terorističke aktivnosti.

Prema Mektićevim riječima, Kandić je bio visoko rangiran u "Islamskoj državi" i radio je na konkretnim opreracijama pronalaženja, vrbovanja, provjere lica koja se pridružuju ovoj organizaciji radi izvršenja najtežih terorističkih zločina, pa do njihovog naoružavanja, izrade auto-bombi i prsluka za samoubilačke napade.

"Bio je mozak te terorističke organizacije", naglasio je Mektić.

Prema njegovim riječima, Kandić je imao više od 10 različitih identiteta, u BiH je posljednji put ušao sa falsifikovanim pasošem na ime Ivan Popović, a za vrijeme boravka u BiH Kandić se kretao pod imenom Edin Radončić.

Ministar bezbjednosti BiH rekao je da su obavještajno-bezbjednosne službe BiH u jednom momentu bile prišle blizu Kandiću, ali da je on uspio da prikrije trag.

"Definitivno je 4. jula lociran ovdje i uhapsila ga je Antiteroristička jedinica Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ u jednom stanu na Grbavici, od kada traje ekstradicioni pritvor i postupak izručenja SAD", precizirao je Mektić.

Prema njegovim riječima, SAD su dale nalog za Kandićevu potragu još 2014, a 2016. objavljena je međunarodna Interpolova potjernica.

Mektić je naveo da je Kandić boravio u 10 ili više evropskih zemalja, među kojima i NJemačkoj, Velikoj Britaniji i Turskoj.

Ministar bezbjednosti BiH rekao je da je Kandić imao podršku u BiH, ali nije želio da govori o tome dok se ne završi istraga o toj podršci i pojedincima na koje se uhapšeni oslanjao.

Mektić je pohvalio bezbjednosne službe BiH za obavljeni posao, posebno OBA, ističući da su za ovu akciju BiH stigao niz pohvala od obavještajno-bezbjednosnih struktura većeg broja važnih zemalja.

"Ovo sigurno znači i popravljanje imidža BiH u svijetu", zaključio je Mektić, ističući da će BiH nastaviti sa borbom protiv terorizma i radikalizma.

(Srna)