Mektić: SIPA nije izdala izvještaj da BiH postaje središte vehabizma, sve je izmišljeno

11:46, 06.12.2016.
Thumbnail

Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić reagovao je na napise zagrebačkog Večernjeg lista kako je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) u svom izvještaju navela da BiH postaje središte vehabizma, navodeći da SIPA nije izdala takav dokument te da je sve izmišljeno.

Mektić je negirao tvrdnje hrvatskih medija da SIPA u svom izvještaju navodno upozorava da BiH postaje središte vehabizma, ističući kako je potrebno utvrditi da li je te informacije izmislila Bezbjednosno-obavještajna agencija (SOA) Hrvatske ili Večernji list.

"Moramo raditi na procesuiranju svih oblika ekstremizma i svega što ima obilježje terorizma. Mislim da je neprimjereno ono što su uradili SOA ili Večernji list. Pozivam direktora SOA-e da se oglasi i odgovori na pitanje otkud im te informacije. Dokument i informacije SIPA-e su izmišljeni, SIPA nikada nije izdala ovaj izvještaj i nije ga pravila, pogotovo pod naslovom koji je naveden - sve je lažno i namješteno, a sada treba otkriti ko je odgovoran za to", izjavio je Mektić na današnjoj konferenciji za novinare.

Mektić je naveo kako nije korektno plasiranje ovakvih informacija pred turističku sezonu koju BiH očekuje te da isto tako ne bi bilo uredu da se Hrvatskoj plasira slična priča pred ljetnu turističku sezonu.

Podsjećamo da su juče iz SIPA-e za Klix.ba istakli kako njihovi izvještaji nisu javni, a da tvrdnje hrvatskih medija nisu tačne. Odbacili su i da je SIPA navela da je BiH zemlja u kojoj radikalni islam vehabijsko-selefijske ideologije kakvu nose najkrvoločnije terorističke organizacije kao što su ISIL i Al Kaida rapidno raste.

Zagrebački Večernji list je tematizirao ovo pitanje nakon izjave hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o BiH kao najvećoj prijetnji Hrvatskoj.

Državni ministar bezbjednosti danas je takođe apelovao na Notarsku komoru Federacije BiH da obrati pažnju na strane investitore koji žele ulagati u BiH, objašnjavajući kako ne mogu postati vlasnici nekretnina u našoj zemlji.

"Notari registriraju i sačinjavaju ugovore koje nije moguće provesti do kraja. Dužni su stranku, odnosno investitore, uputiti i objasniti im da određenu nekretninu ne mogu uknjižiti i registrirati na sebe te da je to skriveni dokument", kazao je Mektić.

Na kraju se osvrnuo na učestalost hapšenja u BiH te izjavio kako se moramo pozabaviti pravosudnom mafijom.

"Evidentno je kako imamo sudije koji su pobjegli iz zemlje, protiv kojih se vode ozbiljni krivični postupci zbog organizovanog kriminala, a s druge strane imamo predmete koji se ne rješavaju upravo jer su te pravosudne institucije radile u okviru tih predmeta. Korupciji i kriminalu se mora stati ukraj", poručio je Mektić.