Mektić pozvao građane da od države traže nadoknadu štete od požara

15:47, 23.08.2017.
Thumbnail

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Dragan Mektić izjavio je danas u Sarajevu da je potrebno da u "BiH bude uspostavljen jedinstveni sistem zaštite i spašavanja od prirodnih katastrofa i elementarnih nepogoda".

Prema njegovim riječima, to je posebno važno kada je u pitanju borba protiv požara, ističući da Hercegovina gori gotovo cijelo ljeto, a da institucije države, civilna zaštita posebno, nema dovoljno kapaciteta niti opreme da odgovori na te izazove.

"Mi sada imamo milionske štete, a svi bježe od proglašenja prirodne katastrofe jer bi se u tom slučaju morala nadoknaditi šteta građanima", rekao je Mektić na konferenciji za novinare.

On je, s jedne strane, pozvao građane da od "države traže zaštitu i nadoknadu štete", a s druge strane, uputio je apel političarima da "ne zloupotrebljavaju i ne politizuju požare koji bjesne u BiH, samo zarad svojih uskostranačkih i dnevnopolitičkih interesa".

"Ne uvlačite požar u politiku", rekao je Mektić, tvrdeći da su aktuelni kataklizmični i katastrofalni požari u BiH posljedica neodgovornog odnosa nadležnih institucija na svim nivoima vlasti u BiH.

Prema njegovim riječima, zbog nemarnog odnosa vlasti, BiH gubi šansu da dođe do milionski vrijednih međunarodnih donacija u opremi, obuci i pomoći za sprečavanje i sanaciju šteta od katastrofa.

Mektić smatra i da prilikom gašenja požara u raznim dijelovima BiH nema koordinacije nadležnih organa i tijela.