Mekalister: Srbija radi dobar posao na putu ka članstvu u EU

16:50, 12.08.2017.
Thumbnail

"Srbija radi dobar posao na putu ka članstvu u Evropskoj uniji", rekao je izvjestilac Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister poslije sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu. On međutim, kaže da je preostalo još dosta posla, naročito u pogledu vladavine prava i borbe protiv korupcije.

"Moja želja i poruka je da se što više poglavlja otvori što prije", rekao je Mekalister.

Srbija je do sada otvorila 10 poglavlja i privremeno zatvorila dva, podsjetio je on i dodao da je svako dodatno otvoreno poglavlje signal narodu Srbije da je EU ozbiljna.

Mekalister je rekao da ne može da kaže datum kada bi Srbija mogla da pristupi Evropskoj uniji, dodajući da brzina pristupanja EU zavisi od napretka koji Srbija postiže.

"Preostaje još dosta posla, naročito u pogledu vladavine prava i borbe protiv korupcije", rekao je.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je dobro razumio šta Evropa zamijera Srbiji, ali je i dodao da Srbija očekuje jasnu poruku od zemalja Evropske unije da računa na Srbiju i da želja srpske vlade i građana da budu njen dio nije jednostrana.

"Dobro sam razumio sve ono što Evropa zamijera Srbiji po pitanju različitih oblasti i poglavlja", izjavio je Vučić.

"Očekujemo jasne poruke da EU računa na Srbiju, i da naša želja nije jednostrana, ni puka želja, već da je to želja članica EU", rekao je Vučić na konferenciji za novinare koju je održao u Vili Mir zajedno sa Dejvidom Mekalisterom.

Vučić je rekao da je Mekalisteru ponovio da Srbija želi da trajno riješi konflikte, da je čvrsto na evropskom putu i da je jasno razumio sve ono što EU zamijera Srbiji.

"Dobro sam razumio sve ono što Evropa zamijera Srbiji po pitanju različitih oblasti i poglavlja, na polju vladavine prava i rekao šta činimo da to izmijenimo i popravimo", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je sa Mekalisterom razgovarao o ekonomskom napretku Srbije, suficitu, o tome šta Srbija treba da uradi na polju evrointegracija i unutrašnjem dijalogu o Kosovu koji je pokrenuo, a što je, kako je kasnije dodao, zajedno sa odnosom prema Rusiji i vladavinom prava, ključno za evropski put Srbije.

"Nivo nezaposlenosti u Srbiji sada je najniži u proteklih 20 godina...Najniži još od vremena Ante Markovića, rekao je.

On je dodao da je to vjerovatno zbog sezonskih poslova, ali da je to ipak najniža stopa nezaposlenosti za ove mjesece u proteklih 20 godina.

Sastanak predsjedavajućeg Komiteta za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvida Mekalistera i predsjednik Srbije Aleksandra Vučića održan je u vili Mir u Beogradu.

Kako prenose mediji, tokom ove posjete izvjestilac Evropskog parlamenta neće se sastati sa predstavnicima opozicije, koji su dobili poziv za sastank za kraj avgusta, kada će Mekalister ponovo boraviti u Beogradu.

(Agencije)