Medvjedi u Hercegovini haraju pčelinjake

20:01, 11.09.2017.
Thumbnail

Suša, veliki požari i nestašica hrane pomjerili su medvjede sa svojih staništa pa ove životinje sve češće posjećuju hercegovačka sela i prave štete.

U selima oko Bileće i Gacka ubijali su stoku ipak medo bez meda ne može pa su najviše stradali pčelinjaci.

"Napadaju i haraju po pčelinjacima. Po našem saznanju na području grada Trebinja i Istočne Hercegovine sigurno je porušeno na desetine košnica, preko deset pčelara je do sada pretrpjelo veliku štetu od medvjeda", rekao je Obrad Ninković, predsjednik Udruženja pčelara „Leotar“ Trebinje.

Mečka sa mečićima prošetala je po selima u blizini graničnog prelaza Zubci, tamo je uništeno preko 30 košnica. Medvjedi su se osladili i napravili pravu havariju i u pčelinjaku Zorana Sorajića. Šteta je kaže, velika.

"Uradio je havariju. Ukupno je pet košnica uništio totalno, a  tri su na ivici hoće li ostati ili neće, to je pitanje. Pojeo je med i on to sve razbaca", rekao je pčelar Zoran Sorajić.

Jedno zlo bez drugog ne dolazi žale se pčelari, godina nikakva a ono malo meda završi kažu u medvjeđim stomacima. Jedini spas je električna ograda ali Hercegovci se snalaze i na druge načine.

"Ovako malo izgleda smiješno ali je efikasno. Stavio sam radio prijemnik u jednu praznu košnicu i to ga je spriječilo da opet ne dođe. Navili smo muziku, narodnu ili zabavnu svejedno je", rekao je Ninković.

Vođeni iskustvima od predhodnih godina pčelari ne vjeruju da će im štete neko nadoknaditi. U nadležnom opštinskom odjeljenju pred kamere danas nisu željeli, kažu da je procedura duga i komplikovana. Najteže je dokazati da je medvjed uništio pčelinjake pa Hercegovci koriste i video nadzore na kojima se jasno vidi medova spretnost među pčelama.