Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu: Dodik na plenarnoj sjednici

16:29, 25.05.2018.
Thumbnail

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik učestvuje na plenarnoj sjednici Međunarodnog ekonomskog foruma koju vodi ruski predsjednik Vladimir Putin, uz francuskog predsjednika Emanuela Makrona, japanskog premijera Šinzo Abea i direktroke MMF-a Kristin Lagard.

Ruski predsjednik rekao je danas da globalna ekonomija trpi zbog sankcija koje imaju političku pozadinu. Govoreći na Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu, Putin je ukazao na "ne samo eroziju, već i raspad sistema multilateralne saradnje za čiju su izgradnju bile potrebne decenije".

Francuski predsjednik Emanuel Makron, koji je takođe na forumu, pozvao je na poboljšanje veza Rusije i EU.

Japanski premijer Šinzo Abe rekao je da bi Sjeverna Koreja trebalo da ispuni određene uslove prije nego što razmotri dugoročno partnerstvo sa drugim zemljama, kao što je denuklearizacija, povratak otetih ljudi i primjena rezolucija UN.

Govoreći na ekonomskom forumu u Rusiji, Abe je rekao da Sjeverna Koreja treba da donese ispravnu odluku kako bi njen narod mogao da živi u prosperitetu.

Prema njegovim riječima, veoma je važno da Pjongjang primijeni sve rezolucije UN o punoj denuklearizaciji zemlje.

dodki

Milorad Dodik, koji učestvuje u radu Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu, sastao se jutros sa gubernatorom Georgijem Poltavčenkom.

Razgovarali su o nastavku dobre saradnje između Sankt Peterburga i Republike Srpske. Predsjednik Dodik je istakao da se saradnja sa Rusijom poboljšava u 2017. jer je uvoz povećan za devet odsto.

Razgovarano je potencijalima farmaceutske industrije i o mogućnostima uvoza ruskih lijekova, prvenstveno vakcina za djecu. Dodik je pozvao gubernatora da u septembru posjeti Banjaluku i na sastanak sa srpskim političarima i ekonomistima.

samit

Najavio je izgradnju ruskog humanitarnog centra, da se radi na izboru lokacije, a da je Vlada odobrila milion i po evra za taj projekat.

Poltavčenko je rekao da su određene prostorije u Sankt Peterburgu za trgovinsko predstavništvo Republike Srpske i izrazio nadu da će uskoro biti otvoreno, saopšteno je na sajtu gradske administracije Sankt Peterburga.

"Naši susreti na forumu već su postali tradicionalni. Odnosi između Sankt Peterburga i Republike Srpske sada imaju dobru dinamiku, a važno je što prijateljstvo počinje da se pretvara u konkretna djela", istakao je Poltavčenko.

U delegaciji sa predsjednikom Republike Srpske je i šef Predstavništva Srpske u Sankt Peterburgu Duško Perović.

Kasnije danas Dodik će se sastati sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

(ATV, Srna)