Međed i Simić razgovarali o jačanju sistema civilne zaštite

16:40, 15.05.2018.
Thumbnail

Direktor Republičke uprave Civilne zaštite Mile Međed razgovarao je danas u Derventi sa načelnikom te opštine Miloradom Simićem o situaciji u oblasti zaštite i spasavanja na području ove lokalne zajednice i mogućnostima jačanja sistema civilne zaštite.

Na sastanku je bilo riječi i o problemu deminiranja terena na području Dervente, koja je prema riječima direktora Republičke uprave civilne zaštite, jedan od minski najzagađenijih prostora na području Republike Srpske.

Međed je Simiću uručio zahvalnicu Republičke uprave civilne zaštite u znak zahvalnosti za sve što je učinio na unapređenju razvoja civilne zaštite.

On je podsjetio da je prije mjesec dana na sastanku u Brodu, kojem je prisustvovao i Simić, razgovarano o pitanju jezera Drenova kod Prnjavora, te da je zaključeno da se obaveže preduzeće "Vode Srpske" da sprovede određene aktivnosti koje će spriječiti prelivanjem brane na jezeru.

Pomoćnik direktora Republičke uprave Civilne zaštite Dragan Kos rekao je novinarima da je u toku deminiranje na području Begluka u opštini Derventa.

"Riječ je o projektu deminiranja terena Begluci 6A površine 95.500 metara kvadratnih. Timovi republičke Civilne zaštite počeli su radove i za sada su postignuti dobri rezultati. Mašina može da radi bez obzira na vremenske uslove", naveo je Kos.

On dodaje da će nakon deminiranja ovog terena biti moguća realizacija projekta uređenja korita rijeke Ukrine na tom području.

Načelnik opštine Derventa Milorad Simić zahvalio je direktoru Međedu i njegovim saradnicima na zahvalnici i izrazio zadovoljstvo dobrom saradnjom sa Republičkom upravom civilne zaštite.

Simić je novinarima rekao da je u na nedavnom sastanku u Brodu prvi put upoznat o tome da niko ne brine i ne upravlja jezerom Drenova, koje je napravljeno prije proteklog rata i koje amortizuje poplave nizvodno od planinskog dijela.

On je dodao da je jedan od zaključaka sa sastanka u Brodu da će Vode Republike Srpske angažovati radnike da brinu i upravljaju branom na jezeru Drenova.

"Ranije smo imali enormne količine vode koje su prelivale preko brane. Nismo imali odgovor ko je odgovoran za upravljanje i o kojoj je tačno količini prelivene vode riječ", kaže Simić.

Prema njegovim riječima, lokalna zajednica je od 2010. do 2014. godine uradila mnogo na zaštiti i unapređenju civilne zaštite.

"Vjerujem da će doći do realizacije projekta u vrijednosti od tri miliona KM, o kojima je govorio ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić prošle godine tokom posjete našoj opštini. Riječ je o ispravljanju meandri korita rijeke Ukrine od poteza Novi most ka Beglucima", dodao je Simić.

Sastanku koji je održan u konferencijskoj sali opštine Derventa prisustvovali su zamjenik načelnika opštine Siniša Jeftić, šef opštinskog Odsjeka civilne zaštite Dragoljub Kukić, starješina Vatrogasne jedinice Derventa Slaven Pijetlović, načelnik opštinskog Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove Goran Jevtić.

(Srna)