Matvijenkova u posjeti Predsjedništvu BiH

19:25, 24.04.2018.
Thumbnail

Posebnog dočeka nije bilo, možda baš zbog jučerašnjih poruka Matvijenkove koje se nisu dopale bošnjačkim političarima. Bakir Izetbegović, iskoristio je ulogu predsjedavajućeg, pa je gošći odmah u uvodnoj dobrodošlici skrenuo pažnju na njeno izlaganje. Svim silama branio je kancelariju OHR-a u BiH.

"Ja sam rekao da to nije stvar vremena, to je stvar sazrijevanja. Nemamo ispunjene uslove od strane samog PIK-a i OHR-a. Potrebno je da sazriju odnosi u BiH. Tada će trebati umjesto međunarodnih mehanizama uspostaviti domaće. Daleko smo od tog momenta, zahvaljujući ponašanju nekih političara".

Sa Izetbegovićcem se ne slaže Dragan Čović. Matvijenkovoj se izvinio zbog jučerašnjih, ali i današnjih reakcija iz Sarajeva, i složio se sa njenim stavom da OHR i strane sudije iz Ustavnog suda trebaju da odu iz BiH. Istog je mišljenja i srpski član Predsjedništva koji ne vidi ništa sporno u jučerašnjim porukama prve dame Savjeta Fedreacije gornjeg doma Ruskog Parlamenta.

"Rusija ima pravo, pa čak i obavezu da iznosi svoje stavove kada je u pitanju primjena Dejtonskog sporazuma, s tog stanovišta mislim da nije dobro kritike koje su se pojavile, posebno u medijima u Sarajevu, i posebno među političarima iz reda bošnjačkog naroda, jer sve ono što je rečeno je bilo više nego korektno, i više puta i sam sam rekao da treba ugasiti OHR", istakao je Mladen Ivanić, srpski član Predsjedništva BiH.

vlcsnap-2018-04-24-19h03m45s353

Osude na račun stavova ruske "čelične dame" stigle su i od samog OHR-a, ali i Američke ambasade u BiH. I dok se iz američke ambasade BiH zaklinju na vječno prijateljstvo, iz OHR-a poručuju da Rusija ako poštuje Dejtonski sporazum, mora poštovati i njihovo prisustvo. I u Parlamentu BiH i danas stižu osude i to isključivo od stranaka sa centralom u Sarajevu.

"Da svako ima pravo da ima svoje stavove, ali ne one političke stavove da se javno iznose kako to može da donese nestabilnost i BiH i regiona", rekao je Mirsad Đonlagić, šef Kluba SBB-a u PD PS BiH.

"Apsolutno je jasno da su priče o ljubavi i poštovanju od strane Ruske Federacije prema BiH neiskrene, jer da su iskrene ne bi svoj rat sa zapadom prelamali preko nejake BiH", istakao je Saša Magazinović, poslanik SDP-a u PD PS BiH.

Srpski i Hrvatski političari danas osuđuju ponašanje SDA-ovih političara Halida Genjca koji je juče, tokom obraćanja Valentine Matvijenko napustio salu, a njegov stranački kolega Safet Softić nije se pojavio na pres konferenciji. Takvo ponašanje parlamentaraca više je nego skandalozno prema zemlji sa kojom BiH ima jednu od najboljih ekonomskih saradnji.