Markovina: Glavna meta klerikalaca - Srbi

10:42, 07.05.2018.
Thumbnail

Hrvatski istoričar Dragan Markovina upozorava da je srpska zajednica u Hrvatskoj, odnosno poslanici srpske nacionalnosti iz reda "manjinaca", glavna meta najavljenih promjena izbornog zakona.

Glavna ideja desničarske organizacije "Narod odlučuje", koja kreće u potpisivanje peticije za referendum o ustavnim promjenama, jeste da se spriječe predstavnici manjinskih naroda (a najviše Srbi) da uopšte odlučuju o vladi ili budžetu zemlje u kojoj žive. Međutim, navodi Markovina, srpski poslanici već sada izbjegavaju opcije u kojima odlučuju o nečemu u političkom životu Hrvatske jer strahuju od pritisaka kojima bi bili izloženi.

Srbi se zato, po pravilu, priklanjaju stranci ili grupaciji koja je dobila većinsku podršku među građanima, bili sa njom idejno saglasni ili ne. Zbog toga često trpe argumentovane, pa i bijesne kritike, koje u posljednje vrijeme uglavnom dolaze sa lijevo-liberalnog spektra komentatora.

Ali, navodi Markovina, "pokušajmo zamisliti situaciju u kojoj bi, na primjer, tri srpska poslanika srušila HDZ-ovu vladu".

"Histerija koja bi se obrušila na njih i na čitavu zajednicu bila bi potpuno nepodnošljiva i ne bi ni po čemu zaostajala za onom iz devedesetih godina prošlog vijeka. Kako su manjine toga savršeno svjesne, one se i po cijenu gubitka političke dosljednosti neće odlučiti na takav potez", navodi Markovina.

Šta onda zapravo smeta klerikalcima? Pojednostavljeno govoreći, smeta im svaka situacija u kojoj predstavnici nacionalnih manjina, a posebno srpske, imaju bilo kakav uticaj u političkom, društvenom i javnom životu društva i zemlje.

"Zato i tolika galama na list srpske zajednice "Novosti" i želja da se srpski mediji zatvore u folklorni geto i neku vrstu autistične samodovoljnosti", upozorava Markovina, a prenose liberalni hrvatski portali.

(Srna)