Marinković: Srpska treba da ima svog izvoznika mesa u Tursku

14:51, 13.02.2018.
Thumbnail

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković izjavio je da Srpska treba da ima svog izvoznika mesa u Tursku, te da je mnogo preduzeća koji ispunjavaju sve uslove za taj posao.

Marinković je naglasio da izvoz junećeg mesa u Tursku trenutno radi samo jedna firma iz Federacije BiH, zbog čega su proizvođači iz Republike Srpske u neravnopravnom položaju.

"Osim potrebe da imamo svog izvoznika mesa, zastupamo i stav da domaća junad treba da se koriste za ishranu domaćeg stanovništva i da nam to bude primarni cilj-otkup i prerada mesa za potrebe domaćeg stanovništva", rekao je Marinković.

On je naglasio da je domaće meso daleko kvalitetnije od uvoznog.

"U prilog tome je i činjenica da je Turska prije godinu i po zabranila uvoz mesa iz BiH, jer su primijetili da uvezeno meso nije porijeklom iz BiH, odnosno da ne odgovara kvalitetu mesa koji su do tada kupovali", objasnio je Marinković.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske istakli su da su u više navrata od nadležnih institucija u BiH tražili da preduzmu sve propisane mjere uređenja spoljnotrgovinskog poslovanja i zaštite domaće proizvodnje.

"Podržali smo u tom smislu i reagovanja Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske u više navrata, koji su se svodili na isto - da se obezbijedi i poljoprivrednicima iz Republike Srpske izvoz svojih proizvoda u Tursku, a ne samo jednom ili dvojici izvoznika iz Federacije BiH", naveli su u resornom ministarstvu.

Ministarstvo podsjeća da je u prethodnim godinama bilo jedno od glavnih inicijatora za uređenje ovog pitanja i sprovođenje svih dozvoljenih mjera u smislu zaštite domaćeg poljoprivredno-prehrambenog sektora, kako na nivou Republike Srpske, tako i u BiH.

"Pored toga, Ministarstvo će u okviru svojih ingerencija i mogućnosti uložiti dodatne napore u svrhu stabilizacije stočarske proizvodnje u Republici Srpskoj s ciljem podizanja njene konkurentnosti", tvrde u Ministarstvu.

(Srna)