Manifestacijom "Beba fest" ukazuju na važnost porodice

21:06, 22.10.2017.
Thumbnail

Ovako je počeo prvi ''Beba fest'' u Brčkom. Neobičnom manifestacijom organizatori su htjeli da ukažu na važnost porodice u društvu. I ne samo to - sve je imalo i humanitarni karakter.

"Prodajom suvenira, mi ćemo pomoći jednom našem paru da se upusti u postupak vantjelesne oplodnje. Kao što se zna Fond plaća dva postupka, a treći i one ostale ljudi moraju da plaćaju sami. Evo ja se nadam da ćemo skupiti jedan dio novca da pomognemo tim ljudima", kaže Željko Lazarević, predsjednik Udruženja „Beba više“ Brčko.

"Kao majka troje dece smatram da je ovo odlična organizacija i da bi trebalo da što češće se sastajemo po tom pitanju", komentariše Snežana Antić.

Beba na festu nije falilo, ali zato ih fali u porodilištu. Od početka godine do danas, u brčanskom porodilištu rođeno je manje beba nego u istom periodu prošle godine.

"Trenutno je negdje za 40 do 50 manje, tako da svake godine imamo taj neki trend opadanja manjeg ili višeg. Ali se iskreno nadam da će to preći u neki pozitivan bilans. Što se tiče liječenja steriliteta tu imamo dobre podatke. Znači puno je više parova koji se ostvaruju kao roditelji", rekla je  Jelena Živanović, ginekolog u Opštoj bolnici Brčko.

Zbog toga Udruženje ''Beba više'' pregovara sa Fondom zdravstvenog osiguranja Distrikta. Insisitraju da se parovima omogući i treći besplatan pokušaj vantjelesne oplodnje.