Mandić: Za ratne zločine nad Srbima odgovorno rukovodstvo BiH

14:53, 17.04.2018.
Thumbnail

Predsjednik Udruženja porodica poginulih boraca i nestalih civila Sarajevsko-romanijske regije Milan Mandić smatra da za stradanje Srba u prethodnom ratu, prije svih, treba da odgovara kompletno rukovodstvo tadašnje BiH i Armije BiH.

Mandić je pozdravio današnje podizanje optužnice protiv bivšeg komandanta Teritorijalne odbrane Breza Nehrua Ganića za zločine nad srpskim civilima u selu Čemerno kod Ilijaša, ističući da je i Ganić imao nadređene koji su mu naredili da izvrši počinjeni zločin.

"Kompletno tadašnje vojno i političko rukovodstvo trebalo bi da odgovara za brojne zločine nad Srbima. Krucijalno je pitanje kada će Tužilaštvo BiH početi podizanje optužnica protiv najviših funkcionera i naredbodavaca zločina nad srpskim narodom. Lako je osuditi stražara, kuvara, portira", rekao je Mandić Srni.

Iako postoje brojni dokazi o počinjenim zločinime Armije BiH i tadašnjeg političkog vrha, Mandić kaže da ne očekuje da će pravda izaći na površinu jer smatra da je Tužilaštvo BiH pod velikim patronatom funkcionera na nivou Federacije BiH i BiH.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Nehrua Ganića zbog komandne odgovornosti za ratni zločin nad Srbima u selu Čemerno kod Ilijaša 1992. godine.

U napadu na selo Čemerno, izvršenom 10. juna 1992. godine, ubijeno je 30 Srba, među kojima neki hladnim oružjem na izuzetno svirep način, budući da je počinjeno i sakaćenje i odsijecanje dijelova tijela. U napadu su kuće i imovina u ovom selu opljačkani i zapaljeni, a u selo se nije vratio niko od povratnika.

(Srna)