Malo se zna o čovjeku koji je znao sve o svima

14:47, 10.09.2017.
Thumbnail

"Niko nikad nije uspio da sazna sve o Tomu Korbaliju", napisao je novinar Imon Džavers u članku za Bazfid.

Uprkos tekstu od 10.000 riječi o muškarcu sa mnogim pofesijama - privatni detektiv, špijun, poverenik - Imon Džavers navodi da niko nikad neće uspjeti da sazna sve o Tomu Korbaliju.

Korbali je imao vrlo neobično detinjstvo.

Kasnih dvadesetih, kada je imao 6 ili 7 godina, otet je jer njegov otac nije uspio da isplati dug. Njegova porodica, koja je držala agenciju za privatno istraživanje i čije su usluge koristili brojni političari i ugledni građani, pobrinula se za to da se dječak bezbjedno vrati kući.

Korbali je kasnije nekoliko puta uhvaćen na brodovima kao slijepi putnik, a u 22. godini postigao je "skoro nemoguće": otpušten je iz vojne službe tokom Drugog svjetskog rata zbog lošeg vladanja.

U posleratnoj Njemačkoj bio je američki špijun, a kada se vratio u SAD - dobro obučen i uvijek okružen damama - iskoristio je svoje špijunske sposobnosti za bavljenje detektivskim poslom.

Korbali se tako našao rame uz rame sa mnogim filmskim zvijezdama i političarima - uključujući trenutnog predsjednika SAD Donalda Trampa, kako bi sakupio što više poverljivih informacija koje je prodavao američkoj eliti po vrlo visokim cijenama.

FBI takođe sumnja da je zarađivao na prevarama u vezi sa osiguranjem i prosleđivao novac u švajcarske banke.

Ono što je najzanimljivije jeste da je Korbali uvek bio i ostao prava enigma, prenosi Njuzer.

Primjera radi, u trenutku njegove smrti 2004. godine, u njegovom sefu u Londonu ponađeno je mlijeko za kafu, lažan britanski pasoš i ključ, piše Džavers.

Iako se nagađa da su služili poput neke vrste prve pomoći za slučaj bjekstva, niko nikada nije uspio da riješi misteriju.

(B92)