Mališanima u Centru "Budućnost" donirali novi računarski kabinet

19:41, 24.05.2018.
Thumbnail

Sami su renovirali kabinet za informatiku, sada su ga, zahvaljujući donaciji, i opremili. Centru za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju "Budućnost" iz Dervente stigla je od firme Prointer i vrijedna je 10 hiljada maraka. Šest računara, opremljeno je specijalizovanim softverom za njihove korisnike.

"Koji omogućuje slijepim i slabovidim licima da dobijaju zvučnu povratnu informaciju, zatim navigaciju na računaru, opis lika i kretanje kroz linkove na internetu", istakao je Bojan Radović, profesor informatike.

Tek trećina te populacije ima priliku da koristi specijalizovanu opremu. To pravo ograničeno je na osobe od 10 – 35 godina.

"Naši članovi inače imaju pravo na računar sa govornim softverom putem FZO, međutim to pravo ostvaruju svakih sedam godina", istakao je Branko Suzić, predsjednik Udruženja slijepih Republike Srpske.

Donacija je tim značajnija, a svaka pomoć dobro došla, kaže uprava Centra. Oprema zastarijeva, a skupa je.

"Uglavnom Brajeve mašine sad su nam neophodne, dugo nismo kupovali sad ćemo morati pored toga, sva oprema računaraska što se tiče hardvera Brajev red, štapmači je jako skupa i snalazimo se na razne načine da nabavimo", rekao je Vladan Popović, direktor Centru za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju "Budućnost" iz Dervente.

U ovoj školskoj godini uz pomoć donatora nabavili su i tobi komunikator za jednog korisnika. Pružaju i usluge dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama.

"Al kad trebaš dijete negdje ostaviti da odletiš do bolnice, da odeš potvrditi knjižicu, šta bilo, gdje ga ostaviti, e tad vodimo koliko znače takve stvari", istakla je Radmila Šajinović, majka jednog korisnika.

Osim dvadesetak mladih koji u dnevnom centru, borave osam sati, u Centru se u ovoj godini školuje 52. đaka. Planiraju i pilot projekat ranog tretmana za slijepu i slabovdiu djecu do šest godina. Ponudiće im pomoć na terenu i korekntivne aktivnosti u Centru.