Malešević: Jasenovac - najveći logor na području Jugoistočne Evrope

17:24, 11.05.2018.
Thumbnail

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je danas u Sankt Peterburgu da nema sumnje da je Jasenovac bio najveći koncentracioni logor na području ne samo bivše Jugoslavije, već i Jugoistočne Evrope, u kojem je na najsvirepiji način mučeno i ubijeno više od 700 hiljada nevine djece, žena, starih i nemoćnih ljudi, antifašista, a među njima najviše Srba - 500 hiljada, potom Jevreja i Roma.

"Koncentracioni logor Jasenovac razlikuje se od ostalih nacističkih logora širom Evrope, ne samo po monstruoznim mučenjima logoraša, već što je postojao sve do 1945. godine, bez i najmanjeg učešća njemačkih vojnika, kao i po posebnom logoru za djecu, gdje je nemilosrdno likvidirano više od 20 hiljada djece, uglavnom srpske nacionalnosti", rekao je Malešević.

On je podsjetio da je najveći koncentracioni logor Jasenovac Nezavisna Država Hrvatska formirala po ugledu na njemačke koncentracione logore 21. avgusta 1941. godine u okolini istoimenog gradića kao kompleks sastavljen od pet manjih logora, te niza stratišta, od kojih je najveće bilo Gradina.

Malašević je rekao da u ovom logoru ustašama nije bilo dovoljno samo ubiti žrtve, već ih je trebalo izložiti i torturi i poniziti ih prije smrti, u čemu posebno mjesto zauzima Donja Gradina kao najveće stratište sistema ustaških logora smrti u Jasenovcu, saopšteno je iz resornog ministarstva.

"Po zvjerstvima koje su ustaše činile, Jasenovac je prepoznatljiv među svim koncentracionim logorima iz Drugog svjetskog rata. Stratište je, zbog svog prirodnog položaja, gušilo krike i jauke nesrećnih žrtava koje su ustaše ubijale na najstravičniji način", istakao je Malešević.

On je napomenuo da je cijelo područje Donje Gradine pokriveno grobnicama i da se na devet grobnih polja nalazi 105 masovnih grobnica, koje još nisu sasvim istražene.

Otvarajući izložbu "Jasenovac koncentracioni logor", Malešević je naveo da je ova izložba samo jedno u nizu svjedočanstava o strašnom zločinu i stradanju nevinih duša, svjedočanstvo koje Republika Srpska želi da podijeli sa cijelim svijetom, a koje ovom prilikom dijeli sa bratskim ruskim narodom.

On je ocijenio da je posebno važno što će ova izložba, koja se sastoji od 40 fotografija, dva postera i dokumentarnog filma o Jasenovcu, biti poklonjena Muzeju u Sankt Peterburgu da među ruskim narodom čuva i prenosi sjećanje na jasenovačke žrtve i njihova stradanja.

Izložba o Jasenovcu, koju je pripremio Muzej Republike Srpske, otvorena je u Državnom memorijalnom muzeju odbrane i opsade Lenjingrada u okviru manifestacije "Dani kulture Republike Srpske u Sankt Peterburgu".

Otvaranju izložbe prisustvovali su brojni zvaničnici, kao i kulturni poslenici iz Republike Srpske i Sankt Peterburga.

(Srna)