Male elektrane finansiraju elektrifikaciju dva sela

20:30, 24.01.2018.
Thumbnail

Nakon dvije decenije mraka, povratnička sela Drače i Ratine u fočanskoj mjesnoj zajednici Jeleč dobiće struju. Tri male elektrane koje su u toj mjesnoj zajednici izgrađene u posljednje četiri godine spremne su da snose troškove elektrifikacije.

"To su bili prvi povratnici i oni sve ovo vrijeme nisu imali električnu energiju", kaže Suad Šljivo, predsjednik MZ Jeleč.

"Imamo paradoks da imamo tri centrale, a da nemaju ljudi struju. Veliko mi je zadovoljstvo što to mogu da kažem da su naši investitori izarzili spremnost da pomognu", rekao je Radisav Mašić, načelnik Foče.

Zato je izgradnja elektrana na rječicama Govzi, Oteši i Krupici donijela probleme mještanima Jeleča i obližnje Miljevine, jer su elektrane priključene na istu mrežu kao i domaćinstva. Pri većoj proizvodnji struje, trafo stanica ne može da izdrži, pa su kvarovi sve češći.

Potrebno je uraditi rekonstrukciju prenosnog sistema, poručuje načelnik opštine. Zato će lokalna uprava i vlasnici hidrocentrala tražiti sastanak sa rukovodstvima Elektroprenosa BiH, Elektodistribucije Srpske i resornim minstarstvom.

Ove godine, struja bi trebalo da stigne i u Poljice i Banjine, jer je Minsiratvo za ljudska prava i izbjeglice BiH dalo 100.000 maraka za elektrifikaciju.