Makron: Smjena Asada nije rješenje za krizu

21:57, 21.06.2017.
Thumbnail

Smjena predsjednika Sirije Bašara el Asada više ne predstavlja prioritet u pronalaženju rješenja za krizu u Siriji, izjavio je predsjednik Francuske Emanuel Makron.

On je novinarima rekao da ne vidi kako Asadova smjena može da bude preduslov za bilo šta, zbog činjenice da ne postoji niko ko bi mogao da postane Asadov legitimni nasljednik.

"Prioritet u pronalaženju rješenja za krizu u Siriji je borba protiv terorizma. Teroristi su naši neprijatelji i svi treba da se uključe u borbu protiv neprijatelja, prije svih Rusija", naglasio je Makron.

Makron je istakao da je upotreba hemijskog oružja za njega nešto što prelazi granicu i da je Francuska spremna da interveniše, čak i bez podrške SAD, ukoliko se ispostavi da je zaista upotrijebljeno hemijsko oružje u vazdušnim napadima u Siriji, prenosi TASS.

"Ukoliko postoji dokaz da je upotrijebljeno hemijsko oružje i bude utvrđeno odakle je došlo, Francuska će odgovoriti vazdušnim napadima ne bi li uništila skladišta hemijskog oružja", upozorio je Makron.

(Srna)