Majkić : Zakon o akcizama će donijeti mnogo dobrih stvari građanima

10:22, 16.12.2017.
Thumbnail

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić izjavila je da prilikom usvajanja seta zakona o akcizama nije prekršena procedura i da će taj zakon donijeti mnogo dobrih stvari za građane BiH.

Ona je naglasila da je najveća vrijednost posljednje verzije ovog zakona ta što sredstva ne idu u budžet, nego na račune preduzeća koje se bave izgradnjom puteva.

Majkićeva je pojasnila da su to entitetska javna preduzeća i parlamenti entiteta kontrolišu njihov rad, a ne parlament BiH.

"Uprava za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH direktno njima šalje pare i nema više mogućnosti da se malo uzme za budžet", rekla je Majkićeva za "Nezavisne novine".

Ona je dodala da se ovim posljednjim modifikovanim verzijama ne povećavaju akcize, osim na biogorivo i biotečnost, već se za 0,15 KM povećavaju putarine, a tako prikupljena sredstva ne mogu ići u budžet, nego će isključivo biti korištena za izgradnju auto-puteva, puteva i njihovu rekonstrukciju.

Majkićeva je navela i da su usvajanjem ovog seta zakona deblokirana sredstva Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ i Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD/ i da je to namijenjeno razvoju.

Šef Kluba poslanika SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Aleksandra Pandurević rekla je za "Nezavisne" da ti akti nisu mogli biti na dnevnom redu jer nisu prošli poslovničku proceduru i nije se znalo ko je predlagač.

Prema njenim riječima, akcize neće dovesti samo do poskupljenja goriva, nego će izazvati lančano poskupljenje i robe i usluga.

Pandurevićeva očekuje skok cijena od pet odsto, kao i da će samo poskupljenje goriva, u prosjeku, domaćinstvo na godišnjem nivou koštati 400 KM.

"Pri tome, suludo se zaduživati sada za projekte za koje još nemate ni idejna rješenja. BiH već ima zaduženja od tri milijarde koja nije realizovala i za taj novac plaćamo desetine miliona penala", navela je ona.

Osim toga, kako kaže Pandurevićeva, uopšte nije obezbijeđeno transparentno trošenje novca, a "dosadašnje analize govore da u Srpskoj nedostaje 38 miliona KM namijenjenih izgradnji auto-puteva, a u Federaciji BiH / FBiH/ čak 293 miliona".

(Srna)