Majkić: Za remont helikoptera izabrana firma koja nema sertifikat

12:29, 07.09.2017.
Thumbnail

Poslanik SNSD-a Dušanka Majkić rekla je na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH da ima informaciju da je Ministarstvo odbrane BiH prema nedavno raspisanom tenderu za remont dva helikoptera izabralo litvansku kompaniju "Herlisota" koja nema odgovarajući sertifikat za remont i ne može da garantuje siguran rad helikoptera nakon remonta.

Majkićeva je u okviru tačke poslanička pitanja na sjednici Predstavničkog doma pitala kako je moguće da tenderska komisija dodijeli posao kompaniji bez sertifikata i da li je u sastavu tenderske dokumentacije predviđen jedan od uslova da kompanija koja se javi na konkurs mora imati obezbijeđen sertifikat?

"Da li to znači da će se ponoviti slučaj remonta dva helikoptera u Ukrajini, kada su letjelice došle u lošijem stanju nego što su otišle na remont koji je plaćen 10 miliona KM?", istakla je Majkićeva.

Ona je podsjetila da je Savjet ministara BiH donio odluku o remontu helikoptera serije "MI" ukupne vrijednosti 7,4 miliona KM, koji imaju ključnu ulogu u civilnim namjenama i pomoći lokalnom stanovništvu u slučaju elementarnih nepogoda.

Ministar odbrane u Savjetu ministara Marina Pendeš naglasila je da su od četiri pristigle prijave, dva kandidata ispunjavala kvalifikacije, dok dva nisu ispunjavala uslove date u tenderskoj dokumentaciji.

Pendeševa je rekla da Ministarstvo odbrane kao stranka u ovom trenutku ne može dati nikakve informacije, niti dodatna pojašnjenja, dok se ne okonča postupak pred Kancelarijom za razmatranje žalbi.

Ona je navela da će Ministarstvo odbrane nakon konačnog rješenja Kancelarije za razmatranje žalbi javnosti i Parlamentarnoj skupštini prezentovati sve elemente i detalje postupka.

"Ministarstvo odbrane smatra da je postupak sproveden u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama i svim zakonskim aktima koji uređuju ovu materiju", istakla je Pendeševa.

(Srna)