Kardiovaskularne bolesti

Žene u ovom dobu su u najvećoj opasnosti od infarkta

20:29, 16.12.2018.
Thumbnail
Kardiovaskularne bolesti uzrokovane su aterosklerozom, slabijom elastičnošću krvnih sudova, hipertenzijom i poremećajima srčanog ritma.

Promjene u cijelom tijelu žene nastaju snižavanjem nivoa estrogena i progesterona, a prestanak menstruacije je jedna od najočiglednijih promjena koje označavaju početak menopauze. Tegobe vezane uz menopauzu najčešće su naleti vrućine, promjene raspoloženja i problemi sa spavanjem. No, ponekad se mogu pojaviti trajnije i ozbiljnije tegobe.

Drastičan pad ženskih hormona jajnika prepoznaje svaka ćelija i tkivo koje umanjuju i mijenjaju mnoge svoje funkcije. Neke od kliničkih posljedica nedostatka estrogena su rano vidljive i naglašene, kao što su promjene funkcije mozga, talasi vrućine, nesanice, umor i urogenitalna atrofija.

Istovremeno se ubrzavaju i tiho napreduju ateroskleroza i osteoporoza.

Gubi se elastičnost i kolagen u vezivnim tkivima, pa koža postaje tanja, ističu se bore, a zglobovi postaju bolni zbog osteoartritisa.

Kardiovaskularne bolesti uzrokovane su aterosklerozom, slabijom elastičnošću krvnih sudova, hipertenzijom i poremećajima srčanog ritma. Debljina i dislipidemija pogoduju tim bolestima, a višestruko je dokazano da je važan kofaktor u patofiziologiji kardiovaskularnih bolesti nedostatak estrogena. Prije menopauze infarkt miokarda je značajno rjeđi kod žena nego kod muškaraca u istoj dobi.

Koronarna srčana bolest se kod muškaraca javlja 10 godina ranije, a žene s prijevremenom menopauzom imaju značajno češće infarkt i kardiovaskularnu smrtnost. To sve govori o zaštitnoj ulozi estrogena.

Estrogen povećava vazodilataciju i utiče na normalan ritam srca, usporavaju kalcifikaciju zidova krvnih sudova i aterosklerozu.