Nada za zaražene

Žena (65) izliječena od virusa korona na nesvakidašnji način

13:37, 02.04.2020.
Izvor: Srpskainfo.com
Kovid-19, bolest koju izaziva novi soj korona virusa, samo u Kini usmrtio je više od 3.300 ljudi, a širom svijeta više od 35.000. Za virus još nema adekvatne terapije, ali nedavno kineski naučnici su napravili iskorak u liječenju i to korišćenjem matičnih ćelija dobijenih iz pupčanika koje se uzimaju na porođaju.

Prvi takav slučaj bila je 65-godišnja žena iz Kuenminga, glavnog grada provincije Junan, koja je pored korona virusa, patila i od dijabetesa tip 2.

Prva terapija koju je dobila bili su antivirusni lijekovi i antibiotici, ali nakon što se njeno stanje pogoršalo, priključena je na respirator i prebačena na intenzivnu njegu.

Prvu injekciju matičnim ćelijama primila je 9. februara, dva dana kasnije primila je i drugu injekciju, a već 13. februara njeno stanje se dramatično poboljšalo – mogla je da ustane iz kreveta i napravi nekoliko koraka. Treću, i posljednju injekciju matičnih ćelija, primila je 15. februara.

Dva dana potom prebačena je sa intenzivne njege na redovno odjeljenje, a test na korona virus bio je negativan, navedeno je u studiji naučnika sa Kuenming univerziteta predvođenih doktorom Hu Minom, koju prenosi „Saut Čajna morning post“.

Doktor Aleksandar Antović, specijalista interne medicine iz BioSave-a koji se godinama bavi mogućnostima u terapiji matičnim ćelijama, kaže da su u pomenutom slučaju matične ćelije djelovale imunološki.

– Matične ćelije mijenjaju imuni odgovor organizma na korona virus što pomaže organizmu da se uspješnije bori. To je već dokazano kod nekih drugih virusa kao što su Avian virus i HIV virus gdje su prva izlečenja došla upravo poslije transplantacije matičnih ćelija, tako da sada već imamo tri pacijenta u svijetu koji su jedini izliječeni od virusa HIV i to svi upravo matičnim ćelijama – objašnjava doktor Antović.

Slučaj pacijentkinje iz Kuenminga nije usamljen. Prema bazi podataka kliničkih ispitivanja Svjetske zdravstvene organizacije, u Kini se sprovodi 14 studija koje ispituju uspješnost terapije matičnim ćelijama na liječenje korona virusa.

U vrijeme pandemije, i za čuvanje matičnih ćelija uvedene su dodatne mjere predostrožnosti.

– Famicord je, kao jedna od prvih banaka za matične ćelije iz pupčanika u svijetu, uveo dodatne mjere predostrožnosti povodom pandemije Corona virusom. U skladu sa najvišim standardima AABB sertifikata za čuvanje matičnih ćelija, od sada će matične ćelije svih klijenata Famicorda i Bio Save-a prolaziti dodatne analize kako bi bilo potvrđeno da matične ćelije nisu zaražene opasnim virusom. Svi uzorci matičnih ćelija će se čuvati u posebnim odvojenim tankovima u karantinu dok se ne dokaže da porodilja nema znakove infekcije – otkriva nam doktor Aleksandar Antović.